Reactie ministerie op inburgeringscijfers

Het ministerie van Sociale Zaken reageert op de nieuwe inburgeringscijfers die Nieuwsuur vandaag publiceerde.

"Vanaf 1 januari 2013 zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor het uitstippelen van hun inburgeringstraject. Zij hebben drie jaar de tijd om examen te doen en hiervoor te slagen.

Een deel van de nieuwkomers uit 2013 heeft inmiddels examen gedaan. Het slagingspercentage onder deze groep is lager dan dat van nieuwkomers in de jaren daarvoor. Dat komt onder meer door de strengere eisen die sinds 2013 aan inburgering worden gesteld en het nieuwe examen dat daarom is ingevoerd. We houden de slagingspercentages in de gaten en passen onderdelen van het examen aan als dat nodig is.

De rest van de nieuwkomers uit 2013 heeft gemiddeld genomen nog één jaar de tijd om aan hun inburgeringsplicht te voldoen. Daarom is het voorbarig om op basis van de huidige cijfers de conclusie te trekken dat het niet goed zou gaan met de inburgering.

Onder meer uit het aantal afgesloten leningen blijkt dat de meeste nieuwkomers wel degelijk bezig zijn met hun inburgeringstraject. Inburgeraars die nog niet aan hun plicht hebben voldaan, krijgen een half jaar voor het verstrijken van de inburgeringstermijn een reminder van DUO.

Vanuit de overheid bieden we nieuwkomers informatie en proefexamens, bijvoorbeeld via de website van DUO die dit jaar is vernieuwd en verbeterd en beschikbaar is in het Nederlands en Engels. Ook kunnen nieuwkomers ter voorbereiding op hun inburgeringsexamen een lening afsluiten die gebruikt kan worden om een cursus te volgen ter voorbereiding op hun examen.

Het staat gemeenten en andere organisaties zoals Vluchtelingenwerk vrij om inburgeraars op eigen initiatief extra begeleiding te bieden, daarvoor is vanuit het Rijk geen extra geld beschikbaar.

Een min of meer compleet beeld krijgen we na afloop van het eerste kwartaal 2016 als de inburgeringstermijn van de eerste groep nieuwkomers uit 2013 verstreken is. Een nader onderzoek onder deze groep naar succes- en faalfactoren zit in de planning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl