Protest in Almelo tegen ontmanteling rechtbank

Het mes gaat in de rechtbanken. Gedwongen door bezuinigingen van het Rijk worden zeven rechtbanken uitgekleed. Zo wordt de rechtbank in Almelo alleen een rechtbank voor simpele zaken.

Door alleen nog eenvoudigere zaken te behandelen is veel minder kantoorruimte nodig en dat scheelt de Raad voor de Rechtspraak geld. In Almelo zijn straks alleen nog maar flexplekken, terwijl de rechtbank een aantal jaar geleden nog voor zes miljoen is uitgebreid met een extra beveiligde zittingszaal.

In Nieuwsuur is Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, te gast.

Protest in Almelo tegen ontmanteling rechtbank

Protestbrief

De Almelose rechtbank verliest op termijn veel zaken. Vanaf 2021 worden de meeste strafzaken afgedaan in Zwolle. Vanmorgen werd het rechtbankpersoneel daar ingelicht over de plannen. Personeel en het bestuur van de rechtbank protesteerden tegen de reorganisatie.

"Almelo wordt een marginale rechtbank", zei een woordvoerder. Van de vijftig rechters in Almelo hebben 45 een handtekening gezet onder een protestbrief aan de politiek. Ze zijn bang dat de rechtspraak in Twente minder toegankelijk wordt.

Ook zes andere rechtbanken behandelen in de toekomst alleen nog maar makkelijke zaken. De magistraten zijn teleurgesteld en spreken van een ontmanteling van de rechtspraak.

Protest bij de rechtbank van Almelo

Dure gebouwen

Er hoeven geen rechters weg, wel verdwijnen 950 arbeidsplaatsen bij de griffie, doordat steeds meer zaken voor een deel via internet afgehandeld worden.

De raad wil niet langer investeren in dure gebouwen, maar in personeel en de kwaliteit van de rechtspraak. Volgens de raad staat in de toekomst een kwart van de gebouwen leeg.

Bezuinigingen

De beslissing van de raad is het gevolg van een krimpend budget. Vanaf volgend jaar moet er 120 miljoen worden bezuinigd binnen de rechtspraak. In 2013 moest het aantal rechtbanken ook al worden ingekrompen. Toen verdween bijna de helft van de rechtbanken.

De plannen zijn nog niet definitief. Deze week onderzoekt de Raad voor de Rechtspraak de haalbaarheid van de plannen en het draagvlak. Daarna neemt de raad een definitief besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl