Zo'n 100 auto's in een parkeergarage in Nijmegen staan tot over de spiegels in het water nadat een dam van een naastgelegen vijver doorbrak

Precies voorspellen welke kelders onderlopen na hoosbui

  • Hans Kema

    redacteur

  • Hans Kema

    redacteur

Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met hevigere regenval. Hoosbuien waarin in één uur net zoveel water valt als normaal in een maand. Afgelopen nacht heeft het noodweer op veel plaatsen tot overlast geleid. Kelders zijn ondergelopen en straten stonden blank.

Voor huizenbezitters en gemeenten wordt het steeds belangrijker om te weten waar al dat water precies naartoe stroomt. Nieuwe digitale technieken maken het mogelijk om dat op de centimeter nauwkeurig uit te rekenen.

Precies voorspellen welke kelders onderlopen na hoosbui

Water omleiden

Een Delftse hoogleraar en het Utrechtse bedrijf 3DI ontwikkelden een geavanceerd computermodel om hoosbuien te simuleren. Tot op de stoeptegel nauwkeurig is nu te zien welke kelders zullen onderlopen en welke niet.

Bewoners, gemeentebesturen en rioleringsmedewerkers kunnen zo zien wat moeder natuur in petto kan hebben. Weten waar het laagste punt is, zorgt ervoor dat gemeente en rioleringsbedrijven maatregelen kunnen nemen om een overstroming voor te zijn door het water om te leiden.

Putdeksel

Een recent onderzoek door kenniscentrum Rioned en de Vereniging Nederlandse Gemeenten toont aan dat de toenemende intense regenbuien tot problemen leidt. In 2014 meldden gemeenten zeker achtduizend gevallen van regenwateroverlast.

Het gaat vooral om ondergelopen kelders, gestremde tunnels en los drijvende putdeksels. Ongeveer dertig procent van de gemeentelijke waterbegrotingen werd vorig jaar bestemd voor maatregelen tegen wateroverlast. Meerdere gemeenten hebben dan ook plannen om de rioolheffing omhoog te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl