De eerste groep asielzoekers komen aan bij de Zeelandhallen in Goes

Hoe ontvangt Nederland de grotere stroom asielzoekers?

De instroom van vluchtelingen is in heel Europa toegenomen en ook in Nederland komen er meer mensen terecht in de opvangcentra. Het COA zegt dat er op dit moment wekelijks bijna 1600 vluchtelingen bij komen in Nederland. Staatssecretaris Dijkhoff noemt de asielstroom van de laatste maanden zeer hoog en hij verwacht dat dit voorlopig ook zo zal blijven.

Vandaag werd duidelijk dat er behalve het aanmeldcentrum in Ter Apel mogelijk een tweede centraal ontvangstcentrum voor asielzoekers komt, in Gilze-Rijen. De gemeente heeft van de IND, het COA en de Dienst Terugkeer en Vertrek een brief (.pdf) gekregen waarin staat dat de drie organisaties verkennen of de Noord-Brabantse gemeente een geschikte plek voor zo'n nieuw centrum is.

Wat de betrokken instanties betreft komt er ook een derde locatie in Oost-Gelderland. Zevenaar is daarvoor in beeld.

In Nieuwsuur is Dorine Manson te gast, directeur van Vluchtelingenwerk.

Hoe ontvangt Nederland de grotere stroom asielzoekers?

Organisatorisch handig

Volgens het COA zijn de plannen nog helemaal niet concreet. "We zijn slechts aan het kijken of er een plek moet komen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Berichten in de media dat Gilze-Rijen zeker de tweede aanmeldlocatie van Nederland wordt, moet ik echt nuanceren", zegt een COA-woordvoerder.

De gemeente Gilze-Rijen heeft al een asielzoekerscentrum. Dat wordt verbouwd en de IND denkt erover om na de verbouwing ook in dat centrum te gaan zitten. "Maar dat betekent nog niets", zegt de COA-woordvoerder. "Het is alleen maar organisatorisch handig om samen te gaan." Verder zegt de woordvoerder dat Gilze-Rijen is uitgenodigd om een kijkje te nemen in Ter Apel. "Dan kan de gemeente zien hoe samenwerking in de praktijk gaat."

In Ter Apel zijn vorige week noodpaviljoens geopend om iedereen een dak boven het hoofd te bieden. Daar worden asielzoekers ondergebracht die nog niet zijn geregistreerd.

Meer IND-medewerkers

Het kabinet nam eerder ook al maatregelen om het stijgende aantal vluchtelingen in goede banen te leiden. Vanaf september komt er honderd man extra personeel bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), liet staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vorige week in een brief aan de Tweede Kamer weten. In juni kreeg de IND er ook al honderd nieuwe medewerkers bij. Ook komen er weekenddiensten bij de immigratiedienst.

En het zogenoemde zelfzorgarrangement wordt opnieuw van kracht: asielzoekers die zelf voor een andere slaapplaats kunnen zorgen dan een bed in een asielzoekerscentrum, krijgen daar een kleine vergoeding voor.

Deze maand bleek dat veel asielzoekers geen gebruik maken van de opvang in asielzoekerscentra, omdat ze liever bij familie of vrienden slapen. Het COA wil die bedden voor andere mensen gebruiken en door het zelfzorgarrangement kan dat.

In hallen

Dijkhoff vindt het ook denkbaar dat er meer opvang komt in leegstaande hallen, zoals nu in Goes en Zwolle is geregeld. Opvang in hallen is niet ideaal, maar Dijkhoff acht het acceptabel, "zolang het maar voor een korte tijd is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl