De leiding van de Landmacht gaat snijden in het budget voor de 3600 reservisten. Reservisten worden ingezet bij evenementen en ter ondersteuning van beroepsmilitairen. Maar ze vervangen militairen ook als die worden uitgezonden op buitenlandse missies.
"Het vooralsnog beperken van de inzet van reservisten na 1 juli 2015 (..) raakt mijn eenheden hard (..) Het noodgedwongen moeten nemen van deze maatregel gaat direct in tegen het beleid van de minister", schrijft de commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif in een interne nota die in handen is van Nieuwsuur.
Voor minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn reservisten onmisbaar omdat ze bij piekbelasting het werk langer en beter kunnen opvangen.
Mankementen
Door de financiële problemen kan de Landmacht ook niet meer al haar verplichtingen in Nederland nakomen. Onbemande vliegtuigen voor bewaking en observatie kunnen door technische problemen niet vliegen. Boven bewoond gebied geldt nu een vliegverbod. En genietanks - die ingezet kunnen worden bij de bestrijding van bosbranden - hebben ook mankementen waardoor hun inzet niet is gegarandeerd.
"Ten aanzien van de nationale inzet kan ik de gevraagde capaciteit niet meer te allen tijde garanderen", zo schrijft De Kruif.
Te weinig geld
Verder zijn er grote zorgen over de inzet van de Explosieven Opruimingsdienst. Er is te weinig geld voor training en scholing zo bevestigen hoge militairen aan Nieuwsuur.
Ze bevestigen ook dat grote evenementen er rekening mee moeten houden dat de Landmacht ze niet langer kan ondersteunen. Zo worden nu nog militairen ingezet voor het begeleiden van veteranen bij het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. En helpen ze de organisaties van bijvoorbeeld de halve marathon van Egmond, de Bloesemtocht van het Rode Kruis en de Taptoe in Rotterdam. Maar daar is geen geld meer voor.