De FNV wil acties opvoeren

Staat toekomst CAO's op het spel?

In veel sectoren slepen de cao-onderhandelingen zich voort. Zo hebben ambtenaren nog steeds geen nieuwe cao. Voor het zomerreces heeft het kabinet nog snel een loonakkoord gesloten over de salarissen. Maar dat wordt door de FNV niet positief ontvangen. Hebben werkgevers de FNV nog wel nodig voor het sluiten van een cao?

In Nieuwsuur de actuele stand van zaken met actievoerder, vakbond FNV en hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp. In de studio is hoogleraar Ferdinand Grapperhaus van de universiteit van Maastricht.

'Trucje van Rutte'

Vakbond FNV heeft niet deelgenomen aan de onderhandelingen over de salarissen voor zeven overheids-cao's, naar eigen zeggen omdat ze niet gemachtigd waren door hun leden om de onderhandelingen aan te gaan. Met het nu gesloten akkoord neemt de FNV geen genoegen en noemt het 'het trucje van Rutte’, waarbij de salarissen omhoog gaan omdat de ambtenaren inleveren op hun pensioen.

Om een nieuw overleg af te dwingen heeft FNV aangekondigd dat er deze week verrassingsacties komen en gezegd dat als de minister niet mee beweegt, het hele land plat zal komen te liggen.

Stroef

Volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp verlopen de onderhandelingen zo stroef omdat ambtenaren en vakbonden om een hoger salaris vragen. De afgelopen jaren hebben de bonden cao-onderhandelingen geschuwd omdat ze geen cao’s wilde afsluiten waarin geen salarisverhoging was opgenomen. "Door de crisis, zat een verhoging er veelal niet in. Nu het beter gaat, gaan ze er extra hard in, waarin bereidheid om compromissen te sluiten afwezig is."

Actiebereidheid

De actiebereidheid is ook hoog. Lang is dat niet zo geweest. "Er is veel onzekerheid en maatschappelijk onvrede. Overal hoor je natuurlijk dat de economie aantrekt en het steeds beter gaat, daar willen werknemers en bonden dan ook iets van terugzien. Ambtenaren die al 5 jaar op de 0-lijn zitten, willen nu graag zien dat hun werk wordt gewaardeerd en dus hun salaris omhoog gaat. Dat er dan een truc wordt toegepast waarin het pensioen misschien wel omlaag gaat, zodat dat geld gebruikt wordt voor een salarisverhoging in plaats van het geld van meevallers, schiet bij ambtenaren in het verkeerde keelgat."

Fundamentele verschillen over de toekomst van de cao

Riant

Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt er niet ingeleverd door de werkgevers. "Die terminologie 'sigaar uit eigen doos' klopt niet. Het is nieuw geld erbij. De ambtenaren zitten al vijf jaar op de nul lijn en we hebben nu de ruimte gemaakt om 5% salarisverhoging te bieden en 500 euro meteen. Die ruimte is echt riant. Het zou verstandig om nu ook de andere wensen, die vakbonden ook nog hebben, in te brengen en serieus te gaan onderhandelen over de verschillende cao's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl