'We krijgen steun van Grieken die zich verraden voelen'

In Griekenland heeft een deel van Syriza zich afgesplitst om een eigen partij te beginnen. De 25 parlementsleden zijn het niet eens met de koers van premier Tsipras. Hun besluit volgt op het aftreden van de regering gisteravond.

'We krijgen steun van Grieken die zich verraden voelen'

"We willen een stem geven aan de 62 procent die 'nee' stemde tijdens het referendum en geen nieuwe bezuinigingen wil", zei Costas Lapavitsas, een van de dissidenten tegen lokale media. "We krijgen veel steun van de Grieken die zich verraden voelen."

Nieuwsuur spreekt met Costas Lapavitsas, een van de 25 dissidenten van Syriza. Lapavitsas is zeer eurosceptisch en pleitte eerder voor het uittreden van Griekenland uit de euro.

Costas Lapavitsas

Eenheid van het Volk

De groep, voornamelijk oud-communisten, stapt nu uit Syriza en begint een nieuwe partij. Voormalig minister van Energie Panagiotis Lafazanis gaat de partij leiden, hij is een van de oprichters van Syriza. De naam van de nieuwe partij is Eenheid van het Volk en wordt met 25 zetels de derde partij van het parlement.

Volgens Lafazanis zal Eenheid van het Volk een belangrijke en beslissende politieke speler worden, die de Griekse 'nee'-stemmers vertegenwoordigt. "We willen een realistisch alternatief vinden voor het Europese steunpakket."

Linkervleugel

Met de vervroegde verkiezingen wilde Tsipras af van de linkervleugel binnen Syriza, die hem niet meer steunt. Het vertrek van de groep parlementariërs was daarom waarschijnlijk ingecalculeerd.

Hoewel Tsipras nog populair is onder bevolking, was het verzet binnen zijn partij groot. De dissidenten zijn tegen de bezuinigingsmaatregelen die Griekenland van Brussel moet doorvoeren. Ze vinden dat Tsipras en Syriza de kiezers bedriegen. De partij won in januari met de belofte dat bezuinigingen die vanuit Brussel waren opgelegd zouden worden teruggedraaid.

Door de weerstand in zijn eigen partij moest Tsipras de afgelopen maanden meerdere keren vertrouwen vragen van de oppositie. Dat wil hij niet meer. Daarnaast wil hij weg van de extreemlinkse positie en meer naar het midden opschuiven. Dat maakt de partij aantrekkelijker voor kiezers.

Drie dagen

Volgens de Griekse grondwet mogen na het aftreden van een regering de tweede (Nieuwe Democraten) en derde partij (Eenheid van het Volk) in het parlement een poging doen om een nieuwe coalitie te vormen. Zij krijgen elk drie dagen de tijd.

Vrijwel zeker zullen pogingen om een nieuwe coalitie te vormen mislukken. Op 20 september of kort daarna volgen dan verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl