Gewonde kinderen worden behandeld in een ziekenhuis in Jemen

Jemen, het nieuwe Syrië?

Het is een vergeten oorlog, de bloedige burgeroorlog in Jemen. Volgens Amnesty International maken beide kanten zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Volgens Unicef worden er dagelijks acht kinderen gedood of verminkt.

Door de oorlog balanceert Jemen op de rand van een hongersnood, zegt de VN. Voedselimporten en hulpkonvooien kunnen de Jemenieten niet bereiken door de strijd. Er is sprake van voedselschaarste en ondervoeding, vooral onder kinderen, zegt Ertharin Cousin, hoofd van het VN-Wereld Voedselprogramma.

Na vijf maanden strijd ziet Jemen eruit als Syrië na vijf jaar, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis tegen Nieuwsuur.

In Nieuwsuur Karline Kleijer, noodhulpcoördinator voor Jemen van Artsen zonder Grenzen en Jemen-deskundige Laila Al-Zwaini.

Jemen, het nieuwe Syrië?

Volgens Amnesty International zitten burgers in het zuiden van het land ingeklemd tussen strijders van de Houthi's en de coalitie die tegen de Houthi's vecht. Er zijn gevechten op de grond en daarnaast lopen mensen gevaar van luchtaanvallen van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

Posten van AzG in Jemen

Het allermoeilijkst is de situatie in de stad Taiz, zegt Karline Kleijer van Artzen zonder Grenzen. De burgers zitten daar in de frontlinie, er wordt zwaar gevochten. Van de 7 ziekenhuizen functioneert er nog maar 1, op 500.000 tot een miljoen mensen. "Ons noodhulpteam zit nu vast in een huis. Sinds maart hebben we er 4.000 mensen behandeld voor oorlogswonden", vertelt Kleijer.

Drukbevolkt strijdtoneel

Amnesty deed onderzoek in Jemen in juni en juli. In die periode kwamen bij acht luchtaanvallen zeker 141 burgers om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond. Onder de slachtoffers waren vooral vrouwen en kinderen, schrijft Amnesty. Volgens de onderzoekers waren de aanvallen in drukbevolkte gebieden zoals een woonwijk, een markt, een school en een moskee. "In de meeste gevallen was er geen enkel militair doel in de buurt", zeggen ze.

Aan de andere kant zouden strijders loyaal aan de Houthi's hun aanvallen vaak bewust beginnen vanuit drukke woonwijken en markten. Volgens Amnesty is dat een schending van de mensenrechten. Burgers komen zo tussen de strijdende partijen in te staan en worden geregeld geraakt door kogels en artillerie.

Een geïmproviseerd ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Jemen

Opvallend is dat er onder de neus van de VN oorlogsmisdaden plaatsvinden. Westerse landen als de VS en Frankrijk hebben in april een resolutie getekend waarin de strijdende partijen worden opgeroepen de wapens neer te leggen. Nu zij dat niet doen, lijkt er weinig te gebeuren.

Kinderen

Volgens Unicef zijn de afgelopen vier maanden bijna 400 kinderen gedood in Jemen. Meer dan 600 kinderen zijn gewond geraakt. Door het geweld is de gezondheidszorg verslechterd, zijn duizenden scholen gesloten en raken steeds meer kinderen ondervoed. Ook worden steeds meer kinderen gedwongen mee te vechten met de Houthi-rebellen. Unicef verwacht dat er aan het eind van het jaar 1,8 miljoen kinderen ondervoed zijn.

Ernstig ondervoede kinderen in Jemen

Schaamtedossier

Jemen-deskundige Laila Al-Zwaini is ervan overtuigd dat er een vluchtelingenstroom op gang zal komen. "Ik vind het onbegrijpelijk. Miljoenen mensen verkeren in acute nood, maar vanwege de inmenging van Saoedi-Arabië lijkt het alsof westerse landen niets doen."

In de gebieden die de coalitie verovert op de Houthi-rebellen ontstaat een machtsvacuüm waar terroristische groeperingen, zoals aftakkingen van Al Qaeda, de macht overnemen. "Ik vind dit een internationaal schaamtedossier", zegt Zwaini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl