Ook de bevolking van Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen krimpt

Krimp in Zeeland: de ouderen blijven over

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Camelea Buys

    verslaggever

Zeeland krimpt: de bevolking neemt af, want er worden minder baby’s geboren. Maar de provincie krimpt vooral doordat de Zeeuwse kinderen vertrekken om elders te studeren en niet meer terug te komen. Hun ouders blijven en worden steeds ouder. Zeeland is dan ook de meeste vergrijsde provincie van Nederland.

Vanavond in Nieuwsuur deel 1 van een vierdelige nieuwe serie, over de krimp in Zeeland: over de ouderen, de scholen, werk en de toekomst van de provincie.

Krimp in Zeeland: de ouderen blijven over

Dat Zeeuwse ouders wiens kinderen gaan studeren, hen moeten missen is van alle tijden. Dat weten ze ook in het verzorgingshuis Ter Reede in Vlissingen, waar de 91-jarige Cor Post elke donderdagavond muziek draait waarop de bewoners kunnen dansen. "Ik heb geleerd met het gemis te leven", zegt mevrouw Van der Wouw.

Maar vroeger ging het om een enkeling, zoals Krijn Jan Provoost. Hij studeerde als enige uit het gezin door. Begeestigd door de Deltawerken verliet hij Domburg zo’n 45 jaar geleden om in Delft te gaan studeren. Op de dag van zijn vertrek nam hij zich voor na zijn pensioen terug te komen. Binnen een maand na zijn laatste werkdag woonde hij weer in Domburg.

Krimp tot 2040

Onderzoeker Dick van der Wouw van het Planbureau Zeeland berekende dat de krimp van de bevolking tot 2040 zal doorgaan. Nu telt Zeeland 380.000 inwoners, dan 20.000 minder. "Dat zijn fiks wat dorpen."

Omdat er minder kinderen worden geboren, moeten er basisscholen worden gesloten, zoals ‘de Zeemeeuw‘ in Terneuzen. In de zomervakantie zijn de bankjes en stoeltjes verdeeld over de scholen die wel open kunnen blijven. Met een reünie voor zijn leerlingen en onderwijzers die er de afgelopen 40 jaar lesgaven, sloot directeur Edie Bogaert zijn school.

Dochters

De zussen Mariëlle en Angela Buijze kwamen naar de reünie, want niet alleen gaf hun vader er les, zij zaten allebei op ‘de Zeemeeuw’. Maar ook zij vertrokken 20 jaar geleden om te gaan studeren: Angela in Tilburg, Mariëlle in Maastricht. Hun moeder bleef, na de dood van hun vader, alleen achter in Terneuzen.

Nu de dochters beiden hun werk en gezin buiten Zeeland hebben, kunnen en willen ze niet meer terug.

Dit was deel 1 van een Nieuwsuurserie over de krimp in Zeeland. Er volgen nog drie afleveringen.

Krimp in Zeeland: een serie van Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl