Beleggers zagen de koersen flink dalen

China's economie hapert

De Chinese economie zit in het slop en groeit lang niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in.

De Chinese beurs heeft de slechtste handelsmaand in bijna zes jaar tijd achter de rug. Sinds half juni is 30 procent van de beurswaarde van de Chinese aandelen verdwenen. Omgerekend verdampte er 2,5 biljoen euro.

In Nieuwsuur vanavond is Peter Ho, hoogleraar Chinese Economy and Development, te gast.

China's economie hapert

Krimp

Op de Chinese beurzen is het sinds juni onrustig. Beleggers maken zich zorgen over de teruglopende economische groei. Verschillende internationale bedrijven, zoals Ford, Siemens en Philips, waarschuwen dat de groei in China vertraagt en dat die krimp gevolgen heeft voor hun verkoopcijfers.

Hoogleraar Peter Ho ziet dat de vraag naar grondstoffen afneemt. De aan de bouw gerelateerde sectoren die exporteren naar China zullen hun verlies moeten nemen, denkt de hoogleraar. "Olie, gas, ijzererts hebben enorm te lijden van de terugslag in de economische groei."

Geen rust

China haalde al van alles uit de kast om de aandelenmarkt te ondersteunen. Ze verleenden 200 miljard euro aan kredieten, verlaagden rentes en schortten de beursgangen van bedrijven op. Maar het bracht allemaal geen rust.

Heel veel opties heeft de Chinese overheid niet meer. Volgens analisten is die kans klein en wijst alles erop dat ze de aandelenmarkt niet langer willen ondersteunen.

Economische correctie

Veel van de problemen hebben volgens China-correspondent Marieke de Vries met kuddegedrag van de beleggers zelf te maken; tot half juni stegen de aandelen torenhoog. "Dat had te maken met het volkscongres, waar de president had aangekondigd dat er weer impuls en kapitaal in de beurzen zouden worden gestoken en dat buitenlandse investeerders toegelaten zouden worden. Daardoor stapten steeds meer mensen in."

"Heel veel kleinere beleggers hebben geld geleend en hebben dat ingezet op de aandelenmarkt. Die hebben zichzelf rijk gerekend", zegt Ho. "Wat we nu zien is een economische correctie."

De werkende bevolking bestaat vooral uit boerenmigranten, die hebben slechte sociale voorzieningen en zullen als eerste de prijs betalen.

Hoogleraar Peter Ho

Zeepbel

Ook de vastgoedmarkt in China baart zorgen. Grond is een van de grootste kapitaalgoederen in de Chinese economie, maar de markt is een zeepbel geworden.

"Lokale overheden en lokale bedrijven kampen met veel schulden die voortkomen uit het handelen met vastgoed. China heeft een lang urbanisatieproces achter de rug, steeds meer mensen van het platteland zijn naar de steden getrokken die daardoor steeds groter zijn geworden", zegt hoogleraar Peter Ho.

Leegstaande straten

Lokale overheden en vastgoedbedrijven hebben zich diep in de schulden gestoken om de grond te kopen en te ontwikkelen.

"Er is te veel gebouwd voor de bestaande vraag. Rijd naar een willekeurige buitenwijk van een willekeurige stad en je komt leegstaande straten tegen. Er bestaan zelfs complete spooksteden omringd door achtbaanswegen waar geen auto rijdt."

Ho denkt dat op het moment dat de bel barst, iedereen het zal voelen. "De werkende bevolking betsaat vooral uit boerenmigranten, die hebben slechte sociale voorzieningen en zullen als eerste de prijs betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl