Minister Koenders met zijn Australische collega Bishop bij VN-topman Ban

Rusland blokkeert MH17-tribunaal

Rusland heeft zijn veto uitgesproken over de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 moet vervolgen. In New York stemde vanavond de Veiligheidsraad. Nederland wilde samen met Maleisië, België, Australië en Oekraïne de Verenigde Naties vragen om zo'n tribunaal op te richten.

De Russische president Poetin liet al eerder weten dat hij niets voelt voor zo'n tribunaal. Als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad kan Rusland het tribunaal met zijn veto blokkeren.

In Nieuwsuur een gesprek met correspondenten Wouter Zwart in New York en David Jan Godfroid in Moskou. Mensenrechtenadvocaat Mischa Wladimiroff is te gast. Hij verdedigde Milosevic voor het Joegoslavië-tribunaal.

Rusland blokkeert MH17-tribunaal

Contraproductief

Rusland heeft eerder in de Veiligheidsraad gezegd dat het veel te vroeg is om na te denken over hoe de verantwoordelijken voor de ramp vervolgd moeten worden. Een VN-tribunaal zou contraproductief en prematuur zijn, staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook is er volgens Rusland geen sprake van een bedreiging van de vrede en veiligheid, maar gaat het om een criminele actie, waar de VN niet over gaat. Verder vindt Moskou dat eerst de onderzoeken naar de toedracht moeten worden afgerond.

Bellen met Poetin

Premier Rutte heeft vanmorgen nogmaals met Poetin gebeld. Hij heeft hem gezegd dat hij hoopt dat er een VN-tribunaal komt en of hij de VN-resolutie wil steunen. Verder heeft Rutte de Russische leider eraan herinnerd dat hij zich vorig jaar nog heeft uitgesproken voor berechting van de daders.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei voor de zitting. "Het is in ieder geval belangrijk dat we alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat straffeloosheid bij zo'n verschrikkelijke aanslag niet aan de orde kan zijn."

"Ik ben heel realistisch", gaat Koenders verder. "Maar een ding is zeker: vervolging zal plaatsvinden."

Wie moet Koenders overtuigen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl