Turkse soldaten op de grens met Syrië
Aangepast

Welke motieven heeft Turkije?

Alle NAVO-bondgenoten steunen Turkije in zijn aanpak van terrorisme. We zijn "zeer solidair" met de Turken, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van een spoedbijeenkomst in Brussel die op verzoek van Turkije was belegd. Turkije voelt zich bedreigd door Islamitische Staat en de Koerdische PKK.

In Nieuwsuur is te gast: defensie-specialist en voormalig generaal-majoor Frank van Kappen. Ook een gesprek met Salih Muslim. Hij is de leider van de (Koerdische) Democratische Unie Partij (PYD) in Syrisch Koerdistan, ook bekend als Rojava, de autonome regio in het noorden en noord-oosten van Syrië. Het leger van Rojava vecht tegen IS en heeft veel gebieden in Noord-Syrië onder controle.

Welke motieven heeft Turkije?

Koerden

De NAVO geeft Turkije unanieme steun voor de strijd tegen IS. Deze organisatie eiste de aanslag op van vorige week in de Turkse grensstad Suruç. Daarbij kwamen 32 jongeren om.

Steun voor de strijd tegen de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK, ligt ingewikkelder. Turkije mengt daarmee de eigen binnenlandse belangen met het internationale belang in de strijd tegen IS. In de slotverklaring van de NAVO werd de PKK niet apart genoemd.

Tegenstrijdig

Vanwege de aanslag vorige week in Suruç heeft Turkije zich na jaren actief in het conflict in Syrië gemengd. Maar Turkije voert in de ogen van de NAVO een tegenstrijdig beleid. De Turken geven luchtsteun aan gematigde anti-IS-rebellen in Syrië maar vechten aan de andere kant tegen de Koerdische terreurbeweging PKK, die gelieerd is aan de Koerden die in Syrië ook tegen IS vechten.

'Turkije heeft zijn zin gekregen'

Onrust

De houding ten opzichte van de Koerden is sinds de laatste parlementsverkiezingen veranderd, zegt correspondetn Lucas Waagmeester. Bij die verkiezingen verloor de regerende AK-partij de absolute meerderheid.

De linkse, pro-Koerdische HDP haalde de kiesdrempel en belandde in het parlement. "Daar is de AK-partij bijzonder chagrijnig over. Door die verkiezingsuitslag en het militaire optreden in Syrië wordt er internationaal naar de Koerden gekeken. Dat leidt tot onrust in Ankara."

Ankara vreest dat een te sterke Koerdische positie, ook in eigen land, separatistische gevoelens bij de Koerden zal aanwakkeren.

Vredesproces

Turkije zal geen stap terugnemen in de strijd tegen terrorisme, zei president Recep Tayyip Erdogan op een persconferentie. Hij noemde het onmogelijk het vredesproces met de Koerdische strijders voort te zetten.

Minister Koenders zei eerder dat hij zich zorgen maakt over het vredesproces tussen Turkije en de grote Koerdische organisaties. Hij riep alle partijen op "elke actie te vermijden die het vredesproces in gevaar kan brengen".

Turkije mengt zich in Syrisch conflict

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl