Trump maakt bekend dat hij kandidaat is

Republikeinen zitten met Trump in hun maag

Hij is dol op worstelen en speelt het spel graag mee: Donald Trump, een politieke clown met een slecht zittend haarstukje. Journalisten en commentatoren komen bijvoeglijke naamwoorden tekort om hem weg te zetten. Maar intussen maakt de Amerikaanse miljardair de Republikeinse partijtop steeds zenuwachtiger. Van de 16 Republikeinse presidentskandidaten staat hij nummer 1 in de peilingen.

Uithangbord

Donald Trump wil president van de Verenigde Staten worden. De 69-jarige zakenman verdiende miljarden als vastgoedhandelaar. Maar bovenal heeft hij een buitengewoon talent voor het verkopen van zichzelf: het merk Donald Trump.

Republikeinen zitten met Trump in hun maag

Hotels, helikopters en gokpaleizen, ze dragen zijn naam en dienen als uithangbord voor The Donald. Eindeloze tv-optredens, een eigen tv-show waarin hij jonge ondernemers de les leest, Trump is niets te dol.

Kandidaat

En nu hoopt hij iets nieuws aan zijn cv toe te voegen. Trump stelde zich kandidaat voor de Republikeinse Partij tijdens een bijeenkomst in de Trump-tower, zijn eigen wolkenkrabber op Manhattan.

Trump: ik betaal mijn eigen campagne

Zijn kandidaatstelling werd door komieken met blijdschap ontvangen. En Trump stelt niet teleur. Hij doet geregeld uitspraken die voor veel ophef zorgen. Zo trok hij de Amerikaanse nationaliteit van Barack Obama in twijfel, wat er uiteindelijk toe leidde dat het geboortebewijs van de Amerikaanse president op internet werd gezet door het Witte Huis.

Trump geniet inmiddels bijna twee keer meer steun dan zijn belangrijkste rivaal in de race voor het Republikeinse presidentskandidaatschap, zo blijkt uit een opiniepeiling van de Washington Post en ABC News. Daarin staat de miljardair op 24 procent staat. Het is voor het eerst dat Trump zo'n grote voorsprong heeft op zijn concurrenten.

John McCain

De peiling werd gehouden voordat Trump neerbuigende opmerkingen had gemaakt over senator John McCain die tijdens de Vietnamoorlog gevangen is genomen en gemarteld door de Vietcong. "Hij is geen oorlogsheld", zei Trump op een bijeenkomst in Iowa. De zakenman zei meer affiniteit te hebben met militairen die niet in handen vallen van de vijand.

'Hij schopt herrie, maar hij is geweldig'

Migranten

Trump claimt zijn succes in de peilingen. Naar eigen zeggen spreekt hij uit wat veel mensen denken en verwoordt hij het gevoel van 'de stille meerderheid'.

De conservatieve partij zit ondertussen flink met Trump in haar maag. De conservatieven willen illegale immigratie hard aanpakken, maar beseffen tegelijkertijd dat een Republikein de verkiezingen alleen maar kan winnen als het ook Latino-kiezers aan zich weet te binden. En die willen juist een humaner immigratiebeleid met bijvoorbeeld de mogelijkheid om Amerikaan te worden voor migranten die al jaren in de VS werken.

Aandacht

Grote vraag blijft of de miljardair die zichzelf serieus neemt ook door anderen serieus genomen moet worden. Vast staat in ieder geval dat hij een jaar voordat de Republikeinen hun kandidaat aanwijzen, de meeste aandacht trekt.

De andere Republikeinse kandidaten hopen dat de man van de klare taal die steeds losse flodders uit de heup schiet, vroeg of laat in zijn eigen voet schiet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl