Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien en Premier Mark Rutte tijdens een debat over Griekenland.

Zullen de Grieken echt hervormen?

De tweede Kamer spreekt vandaag over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Grote vraag blijft of de Grieken hun beloftes nu wel zullen nakomen en echt zullen hervormen?

In Nieuwsuur het laatste nieuws uit Den Haag met Dominique van der Heyde.

Zullen de Grieken echt hervormen?

Lening

Het bedrag van het nieuwe steunprogramma bedraagt 82 tot 86 miljard euro. Een deel daarvan moet bij elkaar worden gebracht via leningen van het Internationaal Monetair Fond (IMF) en de verkoop van Griekse overheidsbezittingen, zoals vliegvelden en havens.

Zon 40 tot 50 miljard van het steunprogramma komt van het Europese noodfonds ESM. Het ESM werd in 2012 opgericht voor EU-landen met financiële problemen. Nederland legde toen 4,5 miljard euro in en staat daarnaast garant voor ruim 35 miljard. Het kabinet benadrukt dat er dus niet extra moet worden bezuinigd voor de nieuwe steun aan Griekenland.

Het noodfonds ESM heeft in totaal voor 80 miljard aan geld in kas dat de eurolanden hebben overgemaakt. Die pot voor noodgevallen wordt gebruikt om zo goedkoop mogelijk geld te lenen op de kapitaalmarkt. Als het steunprogramma door alle partijen wordt goedgekeurd, dan kan dat opgehaalde geld als lening naar de Grieken.

Als Griekenland het vertrouwen niet doet terugkeren, dan is er aanleiding om het pakket weer stop te zetten.

Mark Rutte

Onderhandelingen

De Kamer hoeft vandaag niet te stemmen over het nieuwe steunpakket omdat de onderhandelingen en het proces nog in volle gang zijn. Premier Mark Rutte zei vandaag: "We vragen de Tweede Kamer nu niet om een besluit. Dat vragen we pas als er een MoU, een Memorandum of Understanding, is."

De Duitse Bondsdag moet morgen wel een besluit nemen omdat het Duitse kabinet toestemming moet krijgen om met de onderhandelingen te mogen starten. Dat geldt niet voor de Nederlandse staatsrechtelijke situatie.

Vertrouwen

Rutte is het niet eens met de kritiek op het steunpakket en de hervormingsmaatregelen voor Griekenland. Hij noemt het een geloofwaardig pakket. "Maar als Griekenland het vertrouwen niet doet terugkeren, dan is er aanleiding om het weer stop te zetten".

Volgens Rutte is er goed gekeken naar de houdbaarheid van de Griekse schulden. "Onze inschatting is dat die schuld te doen is". Hij denkt er nu niet aan om het over schuldkwijtschelding te hebben. "Als het nodig is komt dat later, in oktober. Maar eerst gaan we zien hoe Griekenland de maatregelen gaat nemen en hoe de economie het gaat doen."

Ingrijpende hervomringen

Rutte: "Als je aan mij vraagt 'Kun je garanderen dat de Grieken resultaat gaan leveren, dan zeg ik Nee. Je kunt de Griekse regering die zo lang heeft tegengewerkt niet ineens gaan vertrouwen. Maar gisteravond was een positieve stap." Gisteravond stemde het Griekse parlement in met het steunpakket en de verplichte hervormingen die in een paar belangrijke wetten zijn vastgelegd.

Het gaat om zeer strenge voorwaarden en zeer ingrijpende hervormingen. Premier Alexis Tsipras is het niet eens met die hervormingen maar heeft beloofd ze wel uit te voeren.

Mes op de keel

Als de eurolanden er maandag niet waren uitgekomen dan had dat allerlei gevolgen gehad maar de eurolanden hadden Griekenland niet uit de eurozone kunnen zetten, zegt Rutte. Daar zijn geen regels voor.

Volgens Rutte was er niet één alternatief scenario, maar lagen er verschillende opties open. "Griekenland is niet het mes op de keel gezet". Ook stond volgens Rutte vast dat Griekenland ook zonder akkoord geholpen had moeten worden, en zo dachten de andere landen er volgens hem ook over.

Rutte: Griekenland is niet het mes op de keel gezet

Revolte

Inmiddels verhoogt de Europese Centrale Bank het noodkrediet aan de Griekse banken. Het gaat om een bedrag van 900 miljoen euro. De noodsteun was gestaakt omdat de situatie rond de Griekse banken door het referendum onzeker was. Ze zijn inmiddels ruim twee weken dicht en geldopnames werden aan banden gelegd.

Het akkoord van de eurolanden met Griekenland kan er volgens bankpresident Mario Draghi toe leiden dat Griekenland weer een gezond lid van de eurozone wordt. Verlichting van de schuld is daarbij onvermijdelijk, maar over de vraag hoe moet nog veel worden gepraat, denkt de ECB-president.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Voutsis heeft geopperd dat er vervroegde verkiezingen komen. Hij zei dat de regering kan besluiten die uit te schrijven, wegens de revolte de afgelopen nacht in de regeringspartij Syriza. Omdat veel leden van de fractie tegen het Brusselse akkoord stemden, was de regering aangewezen op de stemmen van leden van oppositiepartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl