Saskia Dekkers sprak met Georgia Panopoulou en Michalis Mitsopoulos

'Zonder akkoord heb ik misschien geen werk meer'

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Als er een plek is in Athene waar de bewoners massaal 'ja' stemden tijdens het referendum, dan is het wel in de villawijk Paleo Psichiko. Hier worden de onderhandelingen in Brussel op de voet gevolgd.

Voor Nieuwsuur maakte Europacorrespondent Saskia Dekkers een portret van twee families in Athene, die het overleg in Brussel op de voet volgen.

'Zonder akkoord heb ik misschien geen werk meer'

Ook econoom Michalis Mitsopoulous en zijn vrouw, bankmedewerkster Georgia Panopoulou, kijken voortdurend op hun telefoon voor het laatste nieuws. "Dit weekend is cruciaal voor mij, ik heb een baan en dat is een privilege in Griekenland", vertelt Georgia. "Maar als we geen overeenkomst krijgen met onze Europese partners, dan kan ik vanavond gebeld worden dat ik morgen niet meer naar mijn wek hoef te komen."

Michalis Mitsopoulos en Georgia Panopoulou

Het echtpaar stemde vol overtuiging 'ja' op het referendum, ook al wilden ze liever helemaal niet stemmen. "Het referendum was een rampzalig idee. Het was rampzalig voor het laatste vertrouwen dat Europa nog in Griekenland had. Maar het lijkt erop dat de motieven van de politieke elite belangrijker waren, dan de schade ze hebben aangericht", zegt Michalis

Verdriet

Even verderop in de volkswijk Peristeri in Athene werd massaal 'nee' gestemd vorige week zondag. Voor de 49-jarige Spiridoula Tsiamaki betekende Syriza hoop. Met haar baantjes houdt ze 200 euro per maand over. Nu ziet ze haar wereld instorten.

Spiridoula Tsiamaki

"Ik kijk naar het nieuws, maar wat ik voel is verdriet. Het maakt me verdrietig. Ik raak wanhopig. Ik ben bang voor wat er komen gaat", vertelt Spiridoula. Ze stemde 'nee', maar legt zich nu neer bij de bezuinigingen. "We hebben geen andere optie, laten we hopen dat we ze kunnen uitvoeren. We weten dat het zwaar zal zijn, maar we hebben geen keus."

Het enige wat ik nog kan afschaffen is koffie. Niks anders. Ik kan nergens anders op bezuinigen.

Spiridoula Tsiamaki

Spiridoula zal de hervormingen die Griekenland moet doorvoeren voelen. "Ik zal te maken krijgen met het nieuwe pensioenstelsel, een verhoging van de btw op eten en andere levensmiddelen. Dat gaat mij persoonlijk raken. En dan ook nog het water en elektriciteit, waarvan ze zeggen dat het duurder wordt."

Grexit

Mochten de regeringsleiders en Tsipras er niet uitkomen en Griekenland uit de euro moet treden, heeft Michalis zijn plan klaar. "We willen dan proberen om zo snel mogelijk te vertrekken. We gaan dan werk zoeken in een ander land."

Ook Spiridoula wil geen Grexit, want dan wordt het leven alleen maar duurder. "Het enige wat ik nog kan afschaffen is koffie. Niks anders. Ik heb niets anders om weg te bezuinigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl