Dijsselbloem en De Guindos

De concurrentie van Jeroen Dijsselbloem

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Het zou zomaar kunnen dat Jeroen Dijsselbloem vanaf aanstaande maandag geen voorzitter meer is van de Eurogroep. Er staat een Spaanse uitdager klaar die steeds meer steun lijkt te krijgen: Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken. Het is een belangrijke strijd voor Spanje, eentje die ze liever niet verliezen.

In nieuwsuur vanavond een portret van Luis de Guindos door Spanje-correspondent Jessica van Spengen.

Sleutelposities

Het is nog geen gelopen strijd. Eerst leek het er op dat niets in de weg stond voor Luis de Guindos om het Eurovoorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem over te nemen. Totdat die laatste besloot zich nogmaals kandidaat te stellen.

Strijd om eurogroep tussen Dijsselbloem en De Guindos
De concurrentie van Jeroen Dijsselbloem

Spanje kan zich niet veroorloven om deze post aan zich voorbij te laten gaan. Het land is over het hoofd gezien bij andere sleutelposities bij EU-instituties en kan zich niet nog een misser veroorloven. Het land vindt dat het een relevante positie verdient.

Luis de Guindos is afgestudeerd in bedrijfsadministratie en politicus bij de conservatieve Partido Popular (PP). "Hij is alleen nooit echt lid geweest van de harde politieke kern, hij maakte ook uitstapjes naar de private sector", zegt Ignacio Molina, hoofdonderzoeker van de Spaanse denktank met als specialisatie Europapolitiek van Spanje.

Molina: "Zo werkte De Guindos twee jaar als executive-president bij Lehman Brothers tot 2008 en daarna werd hij hoofd van de financiële diensten voor PWC Spanje."

Kracht

Daarna treedt De Guindos aan als minister bij het eerste kabinet van de Spaanse premier Rajoy in december 2011. Spanje zit dan in een diepe crisis waarop Rojoy besluit om het portfolio economie door midden te hakken.

De Guindos wordt minister van Economische Zaken, Cristobal Montoro wordt minister van Financiën. Sommige schiet het in het verkeerde keelgat dat een oud-werknemer van Lehman Brothers Spanje uit de crisis moet helpen.

"Sommige mensen zeggen dat dat tegen hem werkt. Maar vergis je niet, ik denk dat zijn ervaring in de financiële sector zijn voornaamste kracht is geweest", zegt Marcekl Jansen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Spanje. "Hij is de juiste man op de juiste plek. Hij weet door zijn ervaring juist waarom de financiële sector inklapte."

Hervormer

Luis de Guindos boekt nu succes als minister van Economische Zaken in zijn rol als hervormer. Hij is de man achter de bezuinigingen van de arbeidsmarkt en het overheidsapparaat en helpt Spanje langzaam maar zeker door de crisis heen. Nu Spanje zulke successen boekt, vindt het dat dit ook verzilverd moet worden.

"Spanje is bezig weer een status te krijgen van een serieus land dat zich aan de regels houdt. Want Spanje wil erkenning dat het een middelgrote staat is die een vertegenwoordiging in Brussel verdient”, aldus Molina.

Spanje heeft geen belangrijke positie meer binnen de Europese Centrale Bank en het heeft ook geen gewichtige post meer in de Europese Commissie.

Vertegenwoordiging

Spanje heeft haar oog laten vallen op uitgerekend de post die nu wordt bekleed door Jeroen Dijsselbloem: voorzitter van de Eurogroep. De Guindos maakt voor deze post een aardige kans, want hij is geliefd in Brussel.

Hij zorgt niet voor problemen en komt de gemaakte afspraken zo goed mogelijk na. Hij krijgt complimenten voor zijn hervormingen. Want, na een van de langste recessies dat het land heeft meegemaakt, leeft de economie van Spanje weer op.

De economie groeit met meer dan 3 procent. Met die cijfers zwaait Spanje opzichtig, ook in de richting van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die inmiddels heeft uitgesproken dat ze De Guindos ziet als favoriet voor de functie van voorzitter van de Eurogroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl