Amerikanen vrezen een Grexit.

VS: waar is Europa in godsnaam mee bezig?

Terwijl iedereen uitkijkt naar een nieuw voorstel aan de Eurozone van de nieuwe Griekse minister van financiën Evklidis Tsakalotos, vragen ze zich in Amerika af waar Europa in godsnaam mee bezig is. De Amerikaanse regering wil heel graag dat Griekenland binnen de euro blijft en dat heeft met meer te maken dan alleen de economie.

De term 'Grexit' dook voor het eerst op in 2012 een rapport van hoofdeconoom van de Citi Group Willem Buiter en zijn collega Ebrahim Rahbari. In Nieuwsuur vanavond een gesprek met Willem Buiter vanuit New York.

VS: waar is Europa in godsnaam mee bezig?

Beschamend

Willem Buiter: "De Amerikanen begrijpen echt niet waar Europa mee bezig is. Ze zien een zwak continent, dat zijn zaakjes niet op orde krijgt en in de wereld niet veel meer voorstelt. Europa zit, ondanks zijn rijkdom en potentieel, niet meer op de eerste rij. We kunnen onze eigen das niet knopen. Beschamend is dat."

Haast is geboden, zo vinden de Amerikanen. Als er zondag geen akkoord ligt, lijkt een Grieks vertrek uit de eurozone (Grexit) onvermijdelijk, met desastreuze gevolgen.

Wankelen

De Griek­se schuld moet gro­ten­deels wor­den kwijt­ge­schol­den. "Daar moe­ten we gewoon door­heen", vindt de Nederlands-Brits-Amerikaanse top-econoom, al denkt hij niet dat een Grieks bankroet zal uitdraaien op een algemene internationale systeemcrisis.

"Dat rampscenario zal zich niet voltrekken. Door een schuldherschikking in 2012, waarbij overheden en de Europese Centrale Bank het Griekse schuldpapier overnamen van met name Franse en Duitse banken, is het risico geweken dat banken massaal aan het wankelen gaan", zei Buiter vorige maand in de Belgische Tijd.

Dramatisch

"Bovendien hebben we nu een gereedschapskist om ons te wapenen tegen paniek op de markten. Met onder meer het Europees Stabiliteitsmechanisme en de optie om obligaties te kopen van landen in moeilijkheden kan de ECB zoveel geld als nodig in zwalpende banken en overheden pompen om het systeem te stutten."

Wel verwacht Buiter andere enorme gevolgen. "Ook zonder een financiële dijkbreuk zijn de gevolgen van een Grieks falen dramatisch. In de eerste plaats implodeert de Griekse economie. Het privévermogen wordt omgezet naar ‘nieuwe drachmen’ en verliest vervolgens 60 tot 80 procent van zijn waarde. Het land verpaupert. Een handelsvoordeel op korte termijn wordt tenietgedaan door stijgende lonen en prijzen. Het bruto binnenlands product zakt verder weg en de werkloosheid wordt nog groter."

Leiderschap

Buiter legt de schuld vooral bij de Grieken. "We kijken al vijf jaar toe hoe Griekenland dichter bij de afgrond komt. Blijkbaar is vijf jaar diepe depressie in het land onvoldoende om echt orde op zaken te stellen. Er is te veel starheid, te veel populisme aan beide kanten. Leiderschap is in deze hele crisis niet te vinden", aldus Buiter in de Belgische Tijd.

Griekenland komt met nieuw voorstel voor steun

Griekenland moet vandaag met een gedetailleerd, uitgewerkt voorstel komen voor bezuinigingen en hervormingen. Alleen dan komt het land in aanmerking voor nieuwe noodsteun. Het is niet duidelijk hoe hard de deadline is, er zijn ook bronnen die zeggen dat Griekenland tot morgenochtend 08.30 uur de tijd heeft.

Faillissement voorkomen

Gisteren ontving het Europese noodfonds ESM al een nieuw verzoek van Athene om financiële steun. Om wat voor bedrag is gevraagd, is nog onduidelijk, maar volgens betrokkenen heeft het land de komende jaren zeker 30 miljard euro nodig om een faillissement te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl