Reactie Smit Draad en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Volgens Smit Draad is het merendeel van de medewerkers tevreden over de werkomstandigheden. Directeur Wim de Vries schrijft in een aanvullende reactie:

1. Wij hebben de afgelopen dagen besprekingen gevoerd met alle medewerkers van Smit Draad. Hier is duidelijk naar voren gekomen dat de meerderheid van de kaderleden en het overgrote deel van de medewerkers en FNV-leden niet op de hoogte waren van deze actie tegen Smit Draad en deze actie niet ondersteunen. De actie is uitgevoerd door een kleinere groep met als harde kern een zevental medewerkers die een claim hebben ingediend. 70 van de 90 aanwezige medewerkers hebben dit willen bevestigen, in een document dat onze OR ter inzage heeft. Men keurt de handelswijze van de FNV af, al is er wel behoefte aan snellere verbeteringen op arbogebied, waar wij spoedig invulling aan gaan geven. (…)

2. Op 9 april ontvingen wij een bericht van FNV dat medewerkers worden blootgesteld aan een gevaar zettende situatie bij Smit Draad. Vervolgens hebben wij eenmalig, op 28 april, een gesprek gehad met FNV over dit onderwerp, tot aan de actie op 26 juni. Het verbaast ons zeer dat het FNV niet onmiddellijk de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, heeft ingeschakeld. In plaats daarvan zijn kennelijk metingen uitgevoerd buiten ons om, waarvan wij nog steeds niet de resultaten hebben gezien. Wij hebben in januari en mei 2015 ons arbosysteem met positief resultaat laten toetsen door deze instantie met verregaande opsporingsbevoegdheden. De aanleiding waren een ongeval en de aanmelding voor het predicaat Koninklijk; de afgelopen decennia hiervoor was nooit contact met de Arbeidsinspectie. Bij ons is de Inspectie SZW te allen tijde welkom en wij hebben de eerste stappen genomen om onze werkomstandigheden en met name de onderzoekingen van het Radboud UMC, die in twijfel worden getrokken, door deze onafhankelijke instantie te laten toetsen.

3. FNV heeft als onderwerp “de onafhankelijke bedrijfsarts naar keuze als second opinion” op de agenda gezet. Dit is van belang als er grote twijfels zijn over het bedrijf en de bedrijfsarts. Smit Draad heeft voor dit standpunt respect, maar betreurt het als het bedrijf en de medewerkers in gevaar worden gebracht op basis van een zeer dubieuze bewijsvoering om als casus dit standpunt kracht bij te zetten. Onze intentie is echter de verhouding met FNV weer op het oude niveau te brengen in het gezamenlijke belang de werkgelegenheid van 115 medewerkers zeker te stellen.

Reactie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het ministerie van SZW over de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts: De onafhankelijkheid van een bedrijfsarts is een belangrijk uitgangspunt om het stelsel van de bedrijfsgezondheidzorg goed te laten functioneren. De onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is in eerste instantie een zaak van de beroepsgroep en de Arbodiensten zelf. Deze hebben als eis dat de bedrijfsarts onafhankelijk dient te zijn richting werkgever en werknemer. Er ligt daarnaast een verantwoordelijkheid bij de werkgever om die onafhankelijkheid ook te faciliteren, bijvoorbeeld door de bedrijfsarts toegang te geven tot de werkvloer. Ter ondersteuning van die onafhankelijkheid heeft het kabinet een aantal wetswijzigingen voorgesteld die nu voor advies naar de Raad van State gaan. Strekking van de voorstellen:

Ten eerste worden de taken die een werkgever in ieder geval moet afnemen van een arbodienst of een bedrijfsarts duidelijk omschreven in het basiscontract. Daarin staat ondermeer dat iedere werknemer toegang moet hebben tot de bedrijfsarts. Daarnaast stelt het basiscontract ook een aantal eisen en garanties aan de dienstverlening. Zo moet een werknemer een second opinion kunnen krijgen als hij twijfelt over het oordeel van de bedrijfsarts, moet er de mogelijkheid worden geboden van een andere bedrijfsarts bij het ontbreken van een vertrouwensband, moet er geregeld contact zijn met de ondernemingsraad, moet er een onafhankelijke klachtenregeling zijn en moeten bedrijfsartsen in de gelegenheid worden gesteld om beroepsziekten melden. Als er geen basiscontract is of als bedrijfsarts beroepsziekten niet meldt, kan de Inspectie SZW handhavend optreden.

Jaarlijks overlijden naar schatting tussen 2500 en 3000 werknemers als gevolg van gevaarlijk of ongezond werk. Het ministerie van SZW schrijft Nieuwsuur in een reactie:

"Het is triest dat mensen overlijden als gevolg van gevaarlijk of ongezond werk. Voor een belangrijk deel zijn de sterftecijfers een afspiegeling van de arbeidsomstandigheden uit het verleden. Driekwart van de sterfte treedt op na het werkzame leven door de lange latentietijd of doordat mensen pas later sterven door een chronische aandoening. Het gaat in ruim de helft van de gevallen om kanker, voor eenderde om longaandoeningen en voor het overige om hart en vaatziekten. De overheid heeft in de afgelopen jaren (deels) wettelijke maatregelen getroffen om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te verminderen."

"De effecten van deze maatregelen zullen pas op langere termijn zichtbaar worden. Het beleid van de Minister is gericht op het voorkomen dat mensen gezondheidsschade oplopen door het werk. Het gaat daarbij om alle arbeidsrisico's: van werkdruk en fysiek zwaar werk tot blootstelling aan gevaarlijke stoffen en onveilige werksituaties. Op basis van de Arbowet zijn werkgevers - in overleg met werknemers - verplicht om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. De overheid ondersteunt bedrijven daarbij via voorlichting en kennisoverdracht over de voorschriften en effectieve maatregelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl