Griekse gepensioneerden staan in de rij voor de bank

Wat heeft Griekenland Brussel te bieden?

Griekenland heeft vanmiddag in de vergadering van de Eurogroep geen nieuw voorstel ingediend voor de oplossing van de schuldencrisis. Zo'n voorstel zal er naar verluidt morgen wel komen.

De top van de Europese regeringsleiders in Brussel gaat vanmiddag vooralsnog wel door, maar de irritatie over het uitblijven van een Grieks voorstel zou groot zijn. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak na afloop van een bedroevende gang van zaken.

In Nieuwsuur een gesprek met politiek filosoof en EU-kenner Luuk van Middelaar. Hij zegt dat de stellingen zijn verhard en de impasse groter is dan voorheen. "Een Grexit komt dichterbij."

Geloofwaardigheid

Bij aankomst in Brussel had Dijsselbloem gezegd dat hij hoopt op een oplossing maar denkt dat het moeilijk gaat worden. "We doen wat we kunnen. Het gaat ook om onze geloofwaardigheid", aldus Dijsselbloem.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft opnieuw hard uitgehaald naar Griekenland. Hij vindt dat de Griekse regering hem en zijn commissie schandalig heeft behandeld. "Maar ik wil geen Grexit", zei de EC-voorzitter in het Europees Parlement.

'Daad van terrorisme'

Vooral de opmerking van de afgetreden Griekse minister van Financiën Varoufakis dat de Europese maatregelen tegen zijn land een daad van terrorisme zijn, is bij Juncker verkeerd gevallen. "We hebben flink met elkaar onderhandeld en het zijn de Grieken die zijn weggelopen. Zo ga je niet met elkaar om", zei hij.

De ECB wil geen extra geld aan de Griekse banken geven. Steeds meer pinautomaten in het land zijn leeg, en zullen dat voorlopig ook blijven nu er geen extra noodsteun komt. De banken blijven zeker nog een paar dagen dicht.

'Collectieve mislukking'

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, zei dat Griekenland niet te helpen is als er geen hulpprogramma is. Hij is benieuwd naar de Griekse plannen voor een oplossing.

De Belgische minister van Financiën Van Overtveldt zegt dat de tijd dringt. Volgens de Belg is een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone "een beslissing die in Athene wordt genomen, niet in Brussel". En Eurocommissaris Pierre Moscovici (Frankrijk) noemde een eventueel vertrek van Griekenland uit de euro "een collectieve mislukking".

Premier Mark Rutte was in de Tweede Kamer somber over het snel vinden van een oplossing. "Moet heel Europa zich buigen voor Griekenland? Nee dus, dat gaan we niet doen. Als ze naar Brussel komen en zeggen: er is een grote overwinning en wilt u dat maar even accepteren, denk ik dat het snel vastloopt."

Na een faillissement kan de regering de pensioenen nog steeds niet betalen en is de economie in even belabberde staat. Na een Grexit zijn we ons geld kwijt en zullen we het land - landingsplaats voor Afrikaanse vluchtelingen, springplank voor Russische invloed in Europa en middenin de ontvlambare Balkan - nog jarenlang moeten helpen om grotere chaos te vermijden.

Luuk van Middelaar, EU-kenner

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl