Grieken in Nederland hopen dat Europa luistert naar het 'nee' van de Grieken

'Luisteren naar de stem van het volk'

  • Karin Bakker

    redacteur

  • Karin Bakker

    redacteur

Het referendum in Griekenland over het doorvoeren van hervormingen en bezuinigingen is uitgedraaid op een overtuigend ’nee’. De nek-aan-nek race bleef uit. Ruim 61 procent van de Grieken stemde ‘nee’, een kleine 39 procent ‘ja’.

Nieuwsuur ontmoet drie Grieken die wonen en werken in Nederland. Zij hopen dat Europa luistert naar de stem van het volk, maar bovenal hopen ze dat er doorgepraat wordt.

Luisteren naar het volk

Griekse bakkerij

Vier jaar geleden kwam de Griekse Alexandros Thomas naar Amsterdam. Hij ontvluchtte zijn land vanwege de economische crisis en opende een Griekse bakkerij in Amsterdam. Hij is blij met de uitslag. “Iedereen dacht dat het een nek-aan-nek race zou worden. Ik ben blij dat het een duidelijke ‘nee’ is geworden.”

Bang

Journalist Nikos Koulousios is verbaasd over de grote overwinning. “Het Griekse volk is de afgelopen week bang gemaakt door Griekse media om vooral geen ‘nee’ te stemmen. Ik ben heel blij dat het Griekse volk naar zichzelf geluisterd heeft.”

Koulousios werkt als correspondent voor Griekse media in Nederland. Volgens hem is zijn land met het inmiddels afgelopen steunprogramma alleen maar verder weggezakt. “Alle bezuinigingen hebben de Griekse economie in de afgelopen vijf jaar kapot gemaakt. We hebben een ander soort programma nodig.”

Verder praten

Docent Film- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, de Griekse Maria Boletsi, is het met de journalist eens dat een voortzetting van het beleid de Grieken niet had geholpen. “Ik had nooit ‘ja’ kunnen stemmen, omdat de eisen het land verder kapot hadden gemaakt. Maar ik weet dat een ‘nee’-stem veel risico met zich meebrengt.”

Maria Boletsi groeide op in Griekenland en studeerde cum laude af aan de Universiteit van Thessaloniki. Na haar afstuderen in Griekenland verhuisde ze in 2001 naar Nederland waar ze werkt als docent Literatuur aan de Universiteit van Leiden. Boletsi hoopt dat Europa en de Grieken verder zullen praten. “Een Grexit is geen goed alternatief. Ik hoop dat er alsnog een deal komt met Europa.”

Humanitaire ramp

Maar waarom zou Europa daartoe bereid zijn? Boletsi erkent dat het heel moeilijk zal zijn om daar draagvlak voor te krijgen in vooral Duitsland en Nederland. Journalist Nikos Koulousios wil de Nederlanders op het hart drukken dat het gros van de EU-noodsteun ten goede is gekomen aan Duitse, Franse en Nederlandse banken die geïnvesteerd hadden in Griekenland.

“Nederlanders denken dat ze geld aan de Grieken hebben gegeven, maar dat geld is niet bij de Grieken terecht gekomen. Zij hebben nu echt hulp nodig, want veel Grieken zijn werkloos en leven onder de armoedegrens.”

Er is volgens hem een humanitaire ramp gaande en daarom moeten andere Europese landen helpen. Met het ‘nee’ in de hand hopen de Grieken dat de regeringsleiders terug naar de onderhandelingstafel gaan en dat er geluisterd wordt naar de stem van het volk. De Grieken zijn bereid om te hervormen, maar zonder de keiharde bezuinigingen die de economie en koopkracht volledig lam leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl