De Griekse minister Varoufakis in Luxemburg

Varoufakis: 'minister no more'

Varoufakis: 'minister no more'

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, houdt het voor gezien. Hij stapte vandaag op en maakte dat nieuws bekend via Twitter.

In Nieuwsuur een portret van de minister die zo goed lag bij de Grieken, maar zo slecht lag hij bij zijn Europese collega's.

Blog

Varoufakis denkt dat opstappen zal helpen bij de onderhandelingen om een akkoord te sluiten. Op zijn blog licht de ex-minister zijn vertrek toe. Hij zegt dat er bepaalde leden binnen de Eurogroep graag zouden zien dat hij niet meer bij de vergadering voor de ministers van Financiën – waar steeds wordt onderhandeld over het noodpakket – aanwezig zou zijn.

"Na het referendum ben ik erop geattendeerd dat sommige leden van de eurogroep er de voorkeur aan geven dat ik niet bij de vergaderingen ben. De premier heeft toen gezegd dat mijn afwezigheid zou kunnen helpen om een akkoord te bereiken. Daarom vertrek ik vandaag als minister. Ik beschouw het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen zodat hij voor het land kan zorgen."

Kloof

De afgelopen maanden kwamen Varoufakis en zijn Europese collega's voortdurend bij elkaar, soms meerdere keren per week. Vanaf het begin was duidelijk dat de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden. De Griekse minister was niet van plan te zwichten voor de druk van de geldschieters om hervormingen en bezuinigingen door te voeren; de geldschieters bonden ook niet in.

Die kloof bleek wel toen Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en Varoufakis elkaar begin dit jaar de hand schudde waarbij duidelijk te zien was dat de mannen ver uit elkaar stonden.

Afgelopen vrijdag ontkende minister Jeroen Dijsselbloem met kracht dat er een nieuw akkoord met Griekenland klaar zou liggen. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei die ochtend dat er nieuwe voorstellen waren gedaan en dat ongeacht de uitslag van het referendum een deal zo goed als rond zou zijn.

Dijsselbloem: uitspraken Varoufakis uit duim gezogen

Ik zal de afschuw van de geldschieters met trots dragen. Wij, linkse politici weten hoe we in het algemeen belang kunnen handelen zonder dat we aan het pluche willen blijven plakken.

Yanis Varoufakis, ex-minister van Financiën Griekenland

Half jaar minister

Varoufakis is van huis uit academicus. Bij de Griekse verkiezingen op 25 januari kwam hij in het parlement terecht voor de links-radicale partij Syriza. Twee dagen later werd hij benoemd tot minister van Financiën.

Nog geen half jaar is Varoufakis minister geweest. Niet eerder lukte het een Griekse minister in zo'n korte tijd, zo veelbesproken te worden. Als we zijn biografie op Twitter mogen geloven, keert hij weer terug naar de academische wereld.

"Ik zal de afschuw van de geldschieters met trots dragen. Wij, linkse politici weten hoe we in het algemeen belang kunnen handelen zonder dat we aan het pluche willen blijven plakken."

Texas

Voordat Yanis Varoufakis minister werd in deze regering gaf hij les aan de universiteit van Texas. Hij beschreef in die tijd het financiële steunprogramma aan Griekenland als 'fiscal waterboarding'.

Imago

Varoufakis kampte sinds zijn benoeming met zijn imago. Een filmpje waarin hij zijn middelvinger naar Duitsland opstak tijdens een toespraak, zou eerst nep zijn, maar bleek toch echt. Foto's van zijn luxe woning aan de voet van de Acropolis schoten het publiek in het verkeerde keelgat.

Opvolger

De opvolger van Varoufakis is de in Rotterdam geboren Evklidis Tsakalotos. Tsakalotos is onderminister van Internationale Betrekkingen. Hij staat bekend als 'het brein achter Syriza's economisch beleid'.

Euclid Tsakalotos, links, naast zijn voorganger Varoufakis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl