Een man plakt in aanloop naar het referendum een slogan met het woord 'nee' op de Griekse nationale bank

Chaotische voorbereiding referendum

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Het gaat om OXI (nee) of om NAI (Ja) in een van de belangrijkste referenda uit de Griekse geschiedenis. Morgen spreken de Grieken zich in een referendum uit over de bezuinigingen en hervormingen waar de schuldeisers eerder om hebben gevraagd.

Nieuwsuur is in Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland, de bewoners zijn zich bewust van de historische beslissing die het land moet nemen.

Chaotische voorbereiding referendum

Ik ben het persoonlijk niet eens met dit referendum, het is te kort dag.

Thomas Psarras - secretaris generaal van de stad Thessaloniki

Ongerustheid

Thomas Psarras, is secretaris generaal van de stad Thessaloniki, hij heeft de leiding over het referendum en kan zijn ongerustheid met moeite onderdrukken. "Ik ben het persoonlijk niet eens met dit referendum, het is te kort dag. Maar het is niet aan mij."

"Hier is de stembus. En daarin liggen de stempels en alle andere benodigdheden. Het is afgesloten. We wachten nog op de zakken met al het materiaal. Normaal gesproken is de periode om een referendum te organiseren 45 dagen. Nu hebben we maar zes dagen. Vijf werkdagen. We zullen zondagochtend pas net op tijd klaar zijn voor het stemmen."

Gecompliceerd

Volgens de secretaris generaal is het erg gecompliceerd. "Ik heb gemengde gevoelens. En dan spreek ik voor mezelf. Ik moet zeggen dat dit de eerste keer in al die jaren is dat ik stem en dat ik niet weet wat ik moet doen. Want ik kan niet voorspellen wat er na maandag gaat gebeuren. Of we nu Ja of Nee stemmen."

Ingewikkeld

Ook in het provinciehuis is hard gewerkt om alles binnen een week in orde te maken. De 800 duizend stembiljetten liggen netjes opgeslagen. Klaar om vanavond te worden opgehaald. Hier is verwondering over de vraagstelling. Voula Patoulidou, is vice gouverneur van Thessaloniki: "De tekst op het stembiljet is echt ingewikkeld: Moet het akkoord dat op 25 juni 2015 door de Europese Commissie, de ECB en het IMF werd voorgelegd aan de Eurogroep en dat bestaat uit twee geïntegreerde delen, worden aanvaard?" Mensen op straat zijn het met haar eens: "Het is moeilijk voor de Griek die niet goed is opgeleid om dit soort Grieks te begrijpen."

Een gewone Griek begrijpt alleen JA of NEE. Maar JA of NEE tegen wat? Dat is niet duidelijk.

Bewoner Thessaloniki

Ja of nee

In het centrum van Thessaloniki hebben veel mensen hun keuze nog niet gemaakt. Of zijn aan het twijfelen geslagen. Er is opvallend veel commentaar op de vraagstelling van het referendum. Een bewoner zegt: "In elke referendumvraag zet je eerste het positieve antwoord en dan het negatieve antwoord. Hier staat het NEE als eerste boven het JA. We hebben twee paragrafen en het is niet duidelijk of de eerste met NEE is of met JA. Een gewone Griek begrijpt alleen JA of NEE. Maar JA of NEE tegen wat? Dat is niet duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl