Protest in Athene

Grieken staan voor beslissende keuze

Minister Jeroen Dijsselbloem ontkent met kracht dat er een nieuw akkoord met Griekenland klaarligt. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei vanochtend dat er nieuwe voorstellen zijn gedaan en dat ongeacht de uitslag van het referendum een deal zo goed als rond is.

In Nieuwsuur een gesprek met Martin Wolf, de vooraanstaande Britse economisch-commentator van de Financial Times. Over wat er zondag op het spel staat.

Uit zijn duim gezogen

Dijsselbloem, ook voorzitter van de Eurogroep, noemde de uitspraken van Varoufakis volstrekt onjuist. "Het is van het begin tot het einde uit zijn duim gezogen; ik weet niet of dat een uitdrukking is die ze ook in Griekenland kennen."

Dijsselbloem: uitspraken Varoufakis uit duim gezogen

We hebben deze week erg interessante vertrouwelijke voorstellen gekregen van Europa.

Yanis Varoufakis

Wat de gevolgen zijn van een winst van het nee-kamp is onduidelijk. De Griekse minister van Financiën Varoufakis denkt dat Griekenland dan sterker zal staan in nieuwe onderhandelingen met de EU en het IMF. Tegen een Iers radiostation zei hij vandaag dat een deal in het verschiet ligt.

"Bij een 'ja', zetten we een handtekening onder het Europese voorstel van 25 juni. Bij een 'nee' ligt een deal ook min of meer klaar, we hebben deze week erg interessante vertrouwelijke voorstellen gekregen van Europa", zei hij.

Nek aan nek

In een nieuwe peiling van persbureau Bloomberg gaan het Griekse nee-kamp en ja-kamp nek aan nek. 42,5 procent van de ondervraagden zegt zondag voor een akkoord met de schuldeisers te stemmen, 43 procent zegt tegen te stemmen.

De peiling heeft een foutmarge van 3 procent.

Uit de euro

Dijsselbloem zei gisteren dat het bij een nee-stem de vraag is of Griekenland in de euro kan blijven. En vandaag zei Europese Commissie-voorzitter Juncker dat een 'nee' de positie van Griekenland bij onderhandelingen dramatisch zal verzwakken.

In de peiling van Bloomberg zegt 81 procent in de euro te willen blijven, slechts 12 procent wil de drachme terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl