Alexis Tsipras, vlak voor een tv-interview gisteravond
Aangepast

Tsipras op ramkoers: wat beweegt hem?

Brussel en Griekenland zijn het fundamenteel oneens in de onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis. Bij de uitleg lijken beide partijen niet dezelfde taal te spreken.

De Griekse regering beweert nee te zeggen tegen de voorstellen van de Eurogroep in het belang van Europa. De Griekse opstelling is bedoeld als voorbeeld voor de rest van Europa, zegt premier Tsipras.

Hij sprak gisteren een uur met de Griekse televisie. Zijn regering was tot een compromis bereid, maar Brussel wilde niet dat de linkse Griekse regering een succes zou boeken, zei hij.

In Nieuwsuur een verslag vanuit Griekenland van Europa-correspondent Saskia Dekkers en een discussie tussen SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies en D66-europarlementariër Sophie in 't Veld.

Wat beweegt Tsipras op zijn ramkoers tegen Brussel?

Groot moment

"Onze geschiedenis kent veel grote momenten, ik geloof dat dit een van de belangrijkste is", zei Alexis Tsipras gisteren op de Griekse tv. "Dit zal worden bepaald door de macht van ons volk, door een beslissend besluit te nemen. Elke ontwikkeling dient te worden afgestempeld door het Griekse volk."

In het interview beticht hij de leiders van Europa van boze opzet en een kwalijke strategie. "Hun plan is niet ons uit de eurozone te zetten. Hun plan was een eind te maken aan de hoop dat er in Europa een alternatieve politiek mogelijk is. Ze willen de regering eruit werken, een regering die breed gedragen wordt. Ze willen de hoop vernietigen. Als de Griekse regering het voor elkaar zou krijgen om iets te bewerkstelligen dat een eind aan de crisis zou maken op een voor ons houdbare manier, zonder vernedering of onderwerping dan zou dat een signaal betekenen aan Europa: er is een andere weg."

Nette linkse leider

Alexis Tsipras is afkomstig uit de hogere Griekse middenklasse. Tijdens zijn studietijd kreeg hij belangstelling voor linkse partijen en bewegingen. Hij bewonderde Che Guevarra en de rebellen in Zuid-Amerika. In 2001 is hij als anti-kapitalist en anti-globalist aanwezig bij de rellen tijdens de G8-top in Genua, waarbij een demonstrant de dood vindt.

Tsipras ontwikkelt zich tot een van de linkse leiders: hoog opgeleid, welbespraakt en zonder het slordige uiterlijk van de linkse activist. In tegendeel, hij kleedt zich netjes, vaak in pak, en heeft zijn uiterlijk mee.

  • Nieuwsuur
    Alexis Tsipras op de lagere school
  • Nieuwsuur
    Tsipras als scholier
  • Nieuwsuur
    Alexis Tsipras met lang haar
  • Nieuwsuur
    Een jonge Tsipras op een scooter
  • Nieuwsuur
    Tsipras tijdens rellen bij de G8-top in Genua in 2001

In 2012 wint hij met zijn Syriza de verkiezingen, maar heeft hij net niet de meerderheid in het parlement. Begin 2015 slaagt hij daar wel in en wordt hij premier. Daar was hij altijd op uit en dat heeft hij zorgvuldig zo gepland, zeggen vrienden.

Nieuw overleg

Ondertussen wordt er toch weer gepraat tussen Griekenland en zijn geldschieters. Athene wil een uitgebreider derde steunpakket dat twee jaar geldig is, waarbij Griekenland in ruil voor hervormingen steun krijgt uit het nieuwe noodfonds ESM. Tsipras schrijft dat in een brief aan Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

Daar voelen de andere eurolanden niets voor. Die hebben tot nu toe steeds geweigerd over een derde pakket te spreken als het tweede niet is afgerond en dat deden ze ​vanavond ook weer, na extra telefonisch overleg van de Eurogroep. Het lijkt erop dat de andere eurolanden voorlopig even het Griekse referendum willen afwachten.

Minister Varoufakis van Financiën meldde vanmiddag nog dat de regering de deadline voor het terugbetalen van een lening aan het IMF zal laten verlopen. Voor morgen moet Griekenland een lening van 1,6 miljard euro terugbetalen. Doet het land dat niet dan is het om middernacht officieel wanbetaler.

Als er alsnog een akkoord komt, moet premier Tsipras zijn standpunt voor het referendum van zondag wijzigen. Tsipras heeft gezegd dat hij de Griekse bevolking adviseert om 'nee' te zeggen tegen de voorstellen van IMF, ECB en Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl