Protest op het Syntagmaplein

'Referendum zorgt voor scherpe tweedeling onder Grieken'

Het referendum in Griekenland over het financiële reddingsplan van de schuldeisers zorgt in Athene voor een steeds scherpere tweedeling.

Premier Tsipras riep de Grieken op om zondag nee te stemmen. Hij hoopt daarmee dat de onderhandelingspositie van Griekenland een stuk sterker wordt. Honderden Grieken van het nee-kamp gingen gisteren de straat op om te demonstreren tegen de eisen van de schuldeisers.

In Nieuwsuur een reportage van correspondent Saskia Dekkers die de stemming over het referendum peilde.

'Referendum zorgt voor scherpe tweedeling onder Grieken

Nee zeggen is een sterke, democratische keuze. Nee geeft ons een beter akkoord en betere onderhandelingen met realistische eisen.

Anastasia Giamali, journaliste bij de Syriza-krant

Voor de demonstranten gisteren op het Syntagmaplein telde er maar één woord: 'Oxi' dat 'Nee' betekent. Nee tegen de bezuinigingen en nee tegen een overeenkomst met de geldschieters, stond op hun spandoeken.

Journalist van de Syriza-krant Anastasia Giamali hoort bij de nee-stemmers. "Nee zeggen is een sterke, democratische keuze. Nee geeft ons een beter akkoord en betere onderhandelingen met realistische eisen."

Bedrijfsleven

Maar dat is precies waar veel zakenmensen bang voor zijn. Makelaar Kosmos Theodorides heeft al weken slapeloze nachten. Hij vindt dat Syriza geen oog heeft voor de privésector.

"Het probleem van onze regering is dat ze geen oog hebben voor het bedrijfsleven. Ze denken dat de staat de belangrijkste speler in de economie is. Maar ik wil overleven. Voor mijn werk en voor mijn mensen."

Angst

Theodorides hoopt dat Europa ingrijpt. "Als er geen drastisch ingrijpen komt van Europa, zal de situatie escaleren. Ik ben bang voor nationale verdeeldheid. De overheid is de sfeer onder de bevolking aan het polariseren."

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie liet vandaag weten zich verraden te voelen door de Griekse regering. Hij zegt dat hij er alles aan heeft gedaan om tot een akkoord te komen, en vindt nu dat het het Griekse volk moet worden duidelijk gemaakt wat er op het spel staat.

Volgens Giamali zaait Juncker daarmee angst. "Het is niet eerlijk om angst als wapen te gebruiken om mensen te dwingen om ja te stemmen. Dit referendum is voor de Grieken om zelf te kiezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl