In Griekenland zijn er behalve tegenstanders ook voorstanders van de EU en de euro.
Aangepast

Geen extra krediet voor Griekenland

De Europese Centrale Bank zal Griekenland blijven steunen volgens de eerder gemaakte afspraken. Zonder de steun van de ECB hebben de Griekse banken geen geld meer en vallen de banken om. De ECB geeft geen extra steungeld, maar er is nog wel ruimte om dat besluit te herzien als dat noodzakelijk is.

De Griekse banken blijven vanaf maandag dicht, misschien zelfs de hele week, tot na het aangekondigde referendum op zondag. Ook de Griekse aandelenbeurzen zouden niet opengaan.

Europa-correspondent Saskia Dekkers peilt voor Nieuwsuur vandaag de stemming in Griekenland, waar de onrust onder de bevolking toeneemt en mensen zijn gaan hamsteren. Verder het laatste nieuws uit Frankfurt. Te gast is econoom Bas Jacobs.

Geen extra krediet voor Griekenland

ECB-president Mario Draghi: ''We blijven nauw samenwerken met de Griekse Centrale Bank en we raden de lidstaten aan om actie te blijven ondernemen om de kwetsbaarheden van de Europese economieën aan te pakken."

Premier Alexis Tsipras zei vandaag dat het Griekse spaargeld veilig is en dat de pensioenen en salarissen zullen worden betaald. Hij riep de Grieken op kalm te blijven. Hij citeerde oud-president Roosevelt van de VS: "Het enige wat we te vrezen hebben is vrees zelf."

Noodleningen

Griekenland heeft in totaal 358 miljard euro geleend bij het IMF, de Europese landen en de ECB om overeind te blijven. Daarvan is 85 miljard van de Europese Centrale Bank.

Griekenland krijgt dat geld via de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) van de ECB. Dat zijn noodleningen waar alle Europese landen gebruik van kunnen maken in geval van nood. De rente op deze leningen is hoger dan de rente op reguliere leningen.

Referendum

De ECB zal zich niet mengen in de politieke discussie over het lot van Griekenland., nu de onderhandelingen over een maatregelenpakket gisteren zijn mislukt.

De Griekse premier Tsipras wil geen breuk met Europa, zei hij gisteren in een debat in het Griekse parlement. Maar hij ziet niks in de maatregelen die de kredietverleners de Grieken willen opleggen.

Het Griekse parlement heeft over de schuldencrisis vergaderd en ingestemd met het referendum over het financiële reddingsplan, volgende week zondag.

De oppositiepartijen vinden dat Tsipras aanstuurt op een vertrek uit de eurozone. Maar Tsipras hield de deur op een kier, net zoals Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem dat gisteravond deed. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Grieken in de eurozone wil blijven.

Het enige wat we te vrezen hebben is vrees zelf.

De Griekse premier Alexis Tsipras
  • AFP
    Veel Grieken halen hun bankrekeningen vandaag leeg
  • AFP

Aanstaande dinsdag loopt het noodprogramma af en moeten de Grieken een lening van 1.8 miljard euro afbetalen aan het IMF. Zonder noodprogramma is dat geld er niet.

De Grieken haalden afgelopen dagen miljarden van de bank, voor het geval het echt misgaat. Volgens Griekse media werd er gisteren een miljard euro uit de muur getrokken. In een normaal weekend is dat zo'n dertig miljoen.

Stabiel

Er is de Europese ministers veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat de rest van de eurozone stabiel blijft en dat de wereld vertrouwen houdt in Europa en zijn munt.

Het advies van meerdere Europese ministers van Financiën is daarom om de banken in Griekenland maandag dicht te houden en grote betalingstransacties te blokkeren, maar de Griekese minister Yanis Varoufakis heeft al aangegeven dat hij daar niet aan wil meewerken.

'De Eurolanden zijn vastbesloten de eurozone bijeen te houden'
Griekenland, hoe nu verder?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl