Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel
Aangepast

Griekenland, hoe nu verder?

De onderhandelingen in Brussel over de redding van Griekenland zijn vastgelopen. De landen van de Eurogroep willen het referendum niet afwachten dat de Griekse regering wil houden over het hervormings- en bezuinigingspakket van de geldschieters. Als het referendum doorgaat, is dat volgende week zondag.

Bankroet

Nu de onderhandelingen zijn vastgelopen, loopt het land wellicht een lening van meer dan 7 miljard euro mis. Die heeft het nodig om dinsdag 1,8 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds af te lossen. Griekenland is dan bankroet.

Te gast in Nieuwsuur vanavond: hoogleraar economie Lex Hoogduin, voormalig directeur van DNB.

Dijsselbloem: zeer negatief verrast
Griekenland, hoe nu verder?

Minsiter Dijsselbloem sluit niet uit dat de onderhandelingen met de Grieken worden hervat. "De deur staat open. Niet wij zijn weggelopen, maar de Grieken."

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis sprak van een "trieste dag voor Europa". "We komen er overheen", voegde hij daaraan toe.

Het is een trieste dag voor Europa.

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is zeer teleurgesteld over de jongste stappen van de Griekse regering. De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde gisteren aan dat de Griekse bevolking zich mag uitspreken over het reddingsplan.

Volgens Tsipras worden er in de voorstellen van de schuldeisers onmogelijke voorwaarden aan de Grieken gesteld, die indruisen tegen de Europese democratische waarden. Het gaat om harde eisen over korting op lonen en pensioenen als het land tot en met november noodkredieten wil blijven ontvangen.

Vernedering

Het doel van de eisen van de instituties is volgens Tsipras de vernedering van het Griekse volk. Daarom wil hij in een referendum aan de bevolking vragen of ze instemt met die voorstellen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Het Griekse parlement moet het eerst nog eens worden of het referendum er komt. Minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis roept alle partijen op ermee in te stemmen. "We staan sterker in Europa als we met een unaniem besluit komen", zei hij. Het parlement stemt naar verwachting vanavond laat over de voorstellen.

Blijkbaar heeft Athene besloten de voorstellen van de geldschieters af te wijzen en met dit negatief advies een referendum te vragen.

Jeroen Dijsselbloem
'Grexit heeft ongekende geopolitieke gevolgen'

Deadline

De oppositie noemde een referendum vanmorgen onverantwoordelijk en gevaarlijk. De conservatieven zeggen dat het een keuze wordt tussen wel of niet in de eurozone. Andere partijen beschuldigen Tsipras ervan dat hij niet zelf kan beslissen.

Ondertussen zijn er ook geluiden dat de vicepremier en de belangrijkste onderhandelaar van de Grieken naar Frankfurt gaan om met de Europese Centrale Bank te praten. Tsipras zou uitstel willen van de deadline in verband met het referendum.

De parlementsvoorzitter spreekt al van een historisch referendum. Als het doorgaat is het voor het eerst sinds 1975 dat er in Griekenland een referendum wordt gehouden.

'Bizarre wending'

De Duitse minister van Financiën Schäuble zei voor de bijeenkomst in Brussel al dat Griekenland de onderhandelingen eenzijdig heeft beëindigd. Volgens hem was er geen reden om verder te praten.

'Het volk zal zich moeten uitspreken'

Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan onze enige reactie zijn.

Alexis Tsipras

Ook de Finse minister Stubb zag bij voorbaat niets in verdere onderhandelingen. "We zijn dichter bij plan B dan bij plan A." Met plan B doelde hij op een Grieks vertrek uit de euro. De Belgische minister Van Overtveldt spreekt van een "bizarre wending".

IMF-baas Lagarde is juist voor het voortzetten van de gesprekken tussen de geldschieters en de Griekse regering.

Sommige Grieken kunnen zich niet voorstellen dat hun land de euro opgeeft

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl