Onno Hoes

Maastricht heeft spijt

In de gemeente Maastricht lijkt een gevoel van spijt te overheersen over het vertrek van Onno Hoes (54), die morgen officieel afscheid neemt als burgemeester. Terugblikkend noemen gemeenteraadsleden Hoes een ‘hele goede burgemeester’ en een 'hele sterke bestuurder’.

Nieuwsuur spreekt met Onno Hoes over zijn vertrek, over zijn coffeeshopbeleid en over de aanpak van de georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit, die in Zuid-Nederland een steeds groter probleem wordt.

Maastricht heeft spijt

"Na zes maanden zie je de zaken vaak in een ander perspectief", zegt de Maastrichtse VVD-fractievoorzitter Michel Severijns, "de reacties toen waren in de waan van de dag. Nu kun je alleen maar constateren: Jammer."

Perfect

Op de markt vinden ook de burgers van Maastricht het jammer dat hij vertrekt. Hoes wordt hier een ‘perfecte burgemeester’ genoemd. Hoes zelf reageert nuchter op alle loftuitingen: "Het is gebeurd en het heeft weinig zin daarop terug te kijken. Er komt een goede nieuwe burgemeester en ik ga weer andere leuke dingen doen."

Hoes kondigde op 10 december zijn vertrek aan, nadat hij voor de zoveelste keer in opspraak was gekomen vanwege zijn privéleven. Daarmee kwam een einde aan het burgemeesterschap dat in totaal vier en een half jaar heeft geduurd. In die periode heeft Hoes zich vooral geprofileerd met zijn strenge coffeeshopbeleid.

Drugstoerisme

In een poging het drugstoerisme tegen te gaan mogen coffeeshops in Maastricht alleen nog drugs verkopen aan ingezetenen van de stad. Volgens cijfers van de gemeente zijn de overlast en de criminaliteit daardoor afgenomen. Maar sommige bewoners betwijfelen dat. In de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad werd Maastricht vorig jaar de op een na meest criminele stad van Nederland genoemd.

Onno Hoes over zijn aftreden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl