Henk Kamp in Groningen

'Gasbesluit zal onrust niet wegnemen'

Deze week wordt officieel bekend hoeveel gas er geboord gaat worden in Groningen. Maar bronnen op het Binnenhof melden al aan de NOS dat minister Henk Kamp de gaskraan de tweede helft van dit jaar nog verder dicht draait. De minister zou hebben besloten dat er dit jaar maximaal 30 miljard kuub opgepompt mag worden.

Kamp schroefde eerder dit jaar de gaswinning terug van 39,5 miljard kuub voor het hele jaar naar 16,5 miljard kuub voor de eerste helft van dit jaar. Kamp moet voor 1 juli beslissen hoeveel gas er de tweede helft van het jaar gewonnen mag worden. Hij zal de Kamer hier naar verluidt morgen over informeren.

In Nieuwsuur een portret van Henk Kamp. Hoe gaat de minister van Economische Zaken om met ingewikkelde en emotionele dossiers? We spraken met (oud-)collega's en betrokkenen over zijn werkwijze.

'Gasbesluit zal onrust niet wegnemen'

Buitenlands gas

"Het enige wat we kunnen doen, is duidelijkheid scheppen over de omvang van de gaswinning en gebouwen sterker maken. Ik denk niet dat we de onrust in Groningen weg kunnen nemen", vertelde Kamp eerder deze week tegen Nieuwsuur. Hij benadrukte dat het echte gasbesluit pas begin 2016 komt.

Een mogelijkheid voor Nederland is, om meer buitenlands gas in te kopen. "We moeten kijken wat het beste is voor Groningen. We zouden bijvoorbeeld minder gas uit Groningen kunnen boren en het Groningse veld als aanvulling kunnen gebruiken op buitenlands gas."

'Gasbesluit neemt onrust niet weg'

Als persoon was hij erg meelevend, maar dat zagen we niet terug in zijn beleid.

Groningers Monique en Rudi Brouwer

Maar volgens de Groningers Monique en Rudi Brouwer heeft Kamp niet altijd gekeken naar wat het beste is voor Groningen. "Minister Kamp is een ander persoon dan meneer Kamp." Henk Kamp bezocht de Brouwers begin dit jaar om de schade door de aardbevingen aan hun woning te bekijken.

"Als persoon was hij erg meelevend, maar we zien dat niet meteen terug in zijn beleid. Daarbij kijkt hij puur naar de inhoud." Deze manier van werken blijkt typerend voor de minister die verantwoordelijk is voor de gasproblematiek in Groningen.

Weinig emotie

Dat zegt ook PvdA-Kamerlid Jan Vos. Vos mist soms de emotie van de minister richting de Groningers. Zo noemde de minister de aardbevingen eerder 'a fact of life'. "Een ongelukkig opmerking", vindt Vos. Het PvdA-Kamerlid diende in februari een motie in waarin hij Kamp vroeg om de winning naar een zo laag mogelijk niveau terug te schroeven.

Ook VVD-Kamerlid Fred Teeven bevestigt zijn zakelijkheid. Teeven en Kamp volgden samen de opleiding tot belastingcontroleur in de jaren '80. Later werkten ze als duo bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), en verhoorden talloze verdachten van belastingfraude. "Henk was efficiënt, doortastend en snel. Niet bekennen kwam dus niet voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl