ROC Leiden

Faillissement dreigt voor ROC Leiden

Het is erop of eronder voor de negenduizend studenten en docenten van het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) in Leiden. De mega-instelling voor middelbaar beroepsonderwijs kampt met een groot financieel tekort, als gevolg van grote investeringen uit het verleden.

Nieuwsuur is vandaag op het ROC Leiden en spreekt met bestuursvoorzitter Ricardo Winter, met docenten en studenten en met VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas.

Redden

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de brief van minister Jet Bussemaker, die de school wil redden met een bijdrage van 40 miljoen euro. Voor VVD, PVV en CDA is de maat vol. “Dit geld zal ten koste gaan van andere mbo-instellingen. We moeten voorkomen dat slecht gedrag wordt beloond,” zegt VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas.

Bussemaker wil deel ROC Leiden overeind houden
Faillissement dreigt voor ROC Leiden

Minister Bussemaker heeft een nieuw plan op tafel gelegd voor het noodlijdende ROC Leiden. Bussemaker wil een "gecontroleerde ontmanteling" van de school en de gezonde delen overeind houden. Het ROC zou dan in kleinere vorm een doorstart kunnen maken.

Twee gebouwen

Het ROC is ondergebracht in twee gebouwen in Leiden. Een prestigieus pand in Leiden Lammenschans werd in 2011 opgeleverd. Het gebouw dat 75 miljoen euro had gekost werd verkocht aan investeerder Green Real Estate van het textielconcern Zeeman, die het vervolgens terug verhuurde aan het ROC voor 3,1 miljoen euro per jaar.

Doordat de kredietcrisis de economische perspectieven minder gunstig maakte, en het aantal toekomstige mbo-scholieren onzeker is, drukt deze constructie nu zwaar op het budget en beperkt de mogelijkheden voor het onderwijs van het ROC. Voor de nieuwbouw van station Leiden Centraal is een vergelijkbare constructie overeengekomen.

Amarantis had drie keer zo veel studenten, en is voor een derde van dat bedrag gered.

Marcel Winters - Interim bestuurder Amarantis

Doorstart

Het ROC Leiden is niet de eerste grote mbo-instelling die in de problemen is gekomen. Eerder dreigde de onderwijsgroep Amarantis in midden-Nederland failliet te gaan. De instelling werd door het rijk voor 16 miljoen euro gered en door interim-bestuurder Marcel Wintels gedefuseerd; dat wil zeggen gesplitst over vijf regionale mbo-instellingen. Ook het ROC Leiden zou een doorstart kunnen maken.

Met 40 miljoen euro wil minister Bussemaker aan de lopende verplichtingen voldoen en het ROC mogelijk maken te herstructureren. Hierbij zou het gebouw Leiden Centraal worden afgestoten en alleen de vestiging Lammenschans blijven voortbestaan. Marcel Wintels verbaast zich over dat bedrag. “Amarantis had drie keer zo veel studenten, en is voor een-derde van dat bedrag gered.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl