Merkel en Tsipras op de persconferentie na hun ontmoeting in Berlijn

'Ook deze deadline zal voorbijgaan zonder akkoord'

Opnieuw begint de tijd te dringen voor de Grieken. Opnieuw nadert er een deadline. Al weken wordt gedacht dat het einde nabij is voor Griekenland. Morgen vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw, in Luxemburg. Enige agendapunt: Griekenland.

Maar ook nu weet niemand hoe het gaat aflopen. Geen van de spelers aan tafel weet hoe deze onderhandelingen eindigen: de Europese Centrale Bank niet, het Internationaal Monetair Fonds niet, voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker niet, Bondskanselier Angela Merkel niet en ook de Griekse premier Alexis Tsipras niet.

Nieuwsuur blikt vooruit met Adriaan Schout, onderzoeker bij Clingendael, en met econoom Mathijs Bouman.

'Ook deze deadline zal voorbijgaan zonder akkoord'

Geschiedenisboekjes

De eerstkomende 'harde' deadline is 30 juni, als het huidige steunprogramma afloopt. Maar ook deze deadline zou weer voorbij kunnen gaan zonder akkoord, stelt Adriaan Schout, onderzoeker bij Clingendael.

"Als we Griekenland zouden laten vallen dan ligt de beslissing bij Merkel, en die wil uiteindelijk niet de geschiedenisboekjes in gaan als degene die de stekker uit Griekenland trekt", zegt Schout.

Zomer

Volgens Schout wordt er op dit moment puur politiek gespeeld. "De strategie van Merkel is doorgaan met de onderhandelingen, dat weten ze bij de Grieken ook. Het liefst zou ze willen dat de Grieken een besluit nemen. Doen de Grieken dat niet, dan gaat Merkel waarschijnlijk ook tijd rekken."

De kans dat de onderhandelingen na deze deadline doorgaan, acht Schout groot. "We denken al maanden nu kan het niet meer verder, maar telkens wordt er weer een truc bedacht waardoor de onderhandelingen toch weer doorgaan. Dit zou zomaar over de zomer heen getild kunnen worden. Een einde is nog niet in zicht."

Geen akkoord?

Besluiten de regeringsleiders morgen er toch genoeg van te hebben, dan komt Griekenland in een benarde situatie. De resterende zeven miljard euro van het lopende leningenprogramma van de EU en het IMF wordt dan niet beschikbaar gesteld.

Daardoor wordt de kans dat Griekenland de aflossingsverplichting van 1,6 miljard euro aan het IMF kan doen zeer klein. Griekenland blijft dan in gebreke, en op 1 juli is er dan formeel sprake van een faillissement.

Maand extra

Het IMF kan Griekenland na het missen van de aflossing nog een maand extra de tijd geven. Topvrouw Christine Lagarde mag een maand wachten voordat ze het bestuur van het IMF informeert, en een wanbetaling wordt vastgesteld.

Maar als Griekenland de betalingsverplichting dan weer niet nakomt, is het gissen wat er gebeurt. Schuldeisers kunnen bij Griekenland voor de deur staan en Grieken kunnen massaal hun geld van de bank halen.

De Europese Centrale Bank moet dan beslissen of het Griekse banken blijft voorzien van geld. Als de ECB daarmee stopt, krijgen Griekse banken geen geld meer en dreigen failliet te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl