Homohuwelijk in Amsterdam

'Buitenlandse homo's moeten in Nederland kunnen trouwen'

Het homohuwelijk in Nederland moet open worden gesteld voor buitenlanders. Daar pleit D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voor. Hij wil Nederland weer internationaal op de kaart zetten als voorvechter van homo-emancipatie.

De Tweede Kamer behandelde vandaag een voorstel van Sjoerdsma. Daarin staan plannen, voor de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, die de tolerantie voor homoseksuelen wereldwijd moeten bevorderen.

Nieuwsuur spreekt onder anderen met Boris Dittrich en Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, over het initiatief van Sjoerd Sjoerdsma.

'Buitenlandse homo's moeten in Nederland kunnen trouwen

Erkenning van liefde

"Een simpele wetswijziging zou het homohuwelijk voor buitenlanders in Nederland mogelijk maken", zei Sjoerdsma. Het Kamerlid hoopt dat de mogelijkheid een stimulans is voor de emancipatie van homo's wereldwijd.

"Mensen die niet kunnen trouwen in hun eigen land, kunnen dan formele erkenning krijgen van hun liefde. Daarnaast zie je steeds vaker, dat als stellen zijn getrouwd in een ander land, het partnerschap toch juridisch wordt erkend door het eigen land."

Het was zo bevrijdend om te weten dat Nederland voor ons open stond.

Martha McDevit-Pugh

Dat gebeurde bij de Australische Lin en Amerikaanse Martha McDevitt-Pugh. Martha, die een Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kon daardoor met haar grote liefde trouwen in Nederland.

"Dat wij erkenning kregen van onze relatie in Nederland, heeft ook geholpen met de legalisering van het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië. Wij hebben daarvoor gestreden. Wij hebben laten zien dat een huwelijk tussen twee vrouwen normaal is."

In 2001 konden Lin en Martha nog niet in hun thuislanden trouwen. "Het was zo bevrijdend om te weten dat Nederland voor ons open stond. Dat zal voor veel buitenlandse stellen ook zijn."

Kleine groep

Minister Koenders was in een eerste reactie negatief over het voorstel, maar heeft vandaag toegezegd om te onderzoeken wat mogelijk is. "Als het mensen kan inspireren en verder kan brengen, wil ik daar naar kijken."

Maar hij vraagt zich af of het de meest effectieve methode is op het gebied van homo-emancipatie. "Alleen een hele kleine groep kan het zich permitteren om naar Nederland te komen en hier te trouwen. Terwijl we ons sterk willen maken voor alle homo's wereldwijd."

Voorbij gesneld

Volgens Boris Dittrich, directeur seksuele minderheden bij Human Rights Watch, loopt Nederland achter op dit gebied. Toen Nederland het homohuwelijk invoerde, waren we voorlopers, zegt hij. Maar momenteel zijn we aan alle kanten voorbij gesneld. Zo kunnen buitenlandse stellen in België en Canada al trouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl