Toewijzing Qatar

Toewijzing WK's 2018 en 2022 op losse schroeven?

De toewijzing van het wereldkampioenschappen voetbal aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022 is mogelijk niet eerlijk gegaan. De FBI en de Zwitserse justitie onderzoeken momenteel de toewijzing van de toernooien.

Australië, dat vergeefs een bid uitbracht voor het toernooi in 2022, eiste vorig jaar het geld terug mocht er sprake zijn van corruptie. Voor het WK van 2018 waren ook Nederland en België kandidaat. Kan Nederland daarvoor geld terugkrijgen?

Is het mogelijk om een WK van een land af te pakken als het al het is toegekend? Nieuwsuur spreekt daarover met sportjurist Marjan Olfers, Theo van Seggelen, secretaris spelersbond Fifpro, en Francois Colin, oud-woordvoerder van de Holland-Belgium Bid.

Toewijzing WK's 2018 en 2022 op losse schroeven?

Nieuwe gastheer

Met name de toewijzing aan Qatar geldt als zeer omstreden. Sinds bekend is dat Qatar het toernooi mag organiseren, zijn er al geruchten over omkoping en corruptie.

Engeland, dat het WK in 2022 ook wilde organiseren, opende kort na de terugtrekking van voorzitter Sepp Blatter, de aanval. "We kunnen nu ook gaan kijken naar de toewijzing van die WK's. Als ik Qatar zou zijn, zou ik me niet echt gemakkelijk voelen", zei Greg Dyke, voorzitter van de Engelse voetbalbond.

De Britse minister van Sport, John Whittingdale, vindt Engeland een logisch alternatief als een van de nieuwe gastheren voor het toernooi. Volgens Whittingdale beschikt Engeland "duidelijk" over alle faciliteiten om 's werelds grootste voetbaltoernooi te organiseren.

Als Qatar wordt gediskwalificeerd, organiseren wij graag de finale hier in Melbourne.

John Eren, minister van Sport

Ook Australië staat klaar om het toernooi te faciliteren. "Als Qatar wordt gediskwalificeerd, organiseren wij graag de finale hier in Melbourne", zei John Eren, minister van Sport, in een reactie. Het land spaarde kosten nog moeite om het WK in 2022 binnen te halen. De overheid stelde bijna dertig miljoen euro beschikbaar voor de bid. Het leverde slechts een stem op.

Na de toewijzing aan Qatar overwoog de Australische voetbalbond om een schadevergoeding bij de FIFA in te dienen, mocht er bewijs zijn dat de toewijzingsprocedure was gecorrumpeerd. Toen uit intern onderzoek van de FIFA bleek dat daar geen bewijs voor was, zag de bond daarvan af.

Geen misstanden

Rusland ziet na het aftreden van Blatter geen bedreiging voor de organisatie van het toernooi in 2018. "Het was niet de beslissing van één persoon om het WK aan Rusland toe te wijzen", zegt de Russische minister van Sport Vitaly Moetko. "Het comité heeft dit besloten en daarna is het goedgekeurd op het FIFA-congres. Ik zie absoluut geen bedreiging voor Rusland."

Volgens de FIFA zelf is er geen sprake van ernstige misstanden bij de toewijzingen van de toernooien. Perschef De Gregorio stelde eerder dan ook dat de WK's in Rusland en Qatar gewoon doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl