Blatter loopt weg na de persconferentie waarop hij zijn aftreden heeft aangekondigd

Blatter treedt af als FIFA-president

Sepp Blatter treedt terug als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft de Zwitser, die vorig week nog herkozen is voor een nieuwe termijn, bekendgemaakt op een speciaal belegde persconferentie.

Blatter wil zo snel mogelijk - binnen vier maanden - een congres beleggen om de procedure voor een nieuwe president te kunnen beginnen. Tot die tijd blijft hij voorzitter van de FIFA.

In Nieuwsuur de reacties op het vertrek van Sepp Blatter en een gesprek met Bruno Affentranger, biograaf van Blatter.

Betrokkenheid

Amerikaanse opsporingsautoriteiten doen onderzoek naar de betrokkenheid van FIFA-voorzitter Sepp Blatter bij corruptie, meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De redactie baseert zich op anonieme bronnen die nauw bij het onderzoek betrokken zijn. De FBI, de Amerikaanse federale politie, wil niet reageren op het bericht, omdat Blatter formeel nog niet als verdachte is aangemerkt, schrijft de nieuwszender.

"FIFA heeft herstructurering nodig", zei Blatter bij zijn aankondiging. "Ik heb me opnieuw verkiesbaar gesteld omdat ik dacht dat dat het beste was voor voetbal, maar mijn mandaat wordt niet door iedereen gesteund. De FIFA gaat me aan het hart en daarom heb ik deze beslissing genomen."

De FBI vermoedt dat Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA en rechterhand van Sepp Blatter, 10 miljoen dollar aan smeergeld heeft overgemaakt aan Jack Warner, voormalig vice-voorzitter van de FIFA en tevens voormalig voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond.

Brief

Op Twitter is een brief opgedoken die aantoont dat de Zuid-Afrikaanse voetbalbond opdracht heeft gegeven aan de secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA, Jérôme Valcke, om 10 miljoen dollar over te maken.

De brief is op Twitter geplaatst door Martyn Ziegler, chef-sport van de Press Association. De brief is van Molefi Oliphant, voormalig voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, en is gericht aan Valcke.

Zeventien jaar Blatter

Blatter bekleedde de hoogste functie bij de wereldvoetbalbond sinds 1998. Voor die tijd zat hij jarenlang in het hoofdbestuur als secretaris-generaal.

De afgelopen tijd stond zijn positie flink onder druk vanwege een reeks onthullingen over corruptie binnen de FIFA. Enkele hooggeplaatste officials werden gearresteerd. Desondanks werd Blatter afgelopen vrijdag voor de vijfde keer gekozen als voorzitter. Liefst 133 landen stemden op hem, 73 landen kozen voor zijn Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein.

Sepp Blatter: FIFA heeft herstructurering nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl