Volgende maand barst het fietsspektakel los in Utrecht
Aangepast

Utrecht maakt zich op voor start Tour de France

In Utrecht is het aftellen begonnen. In het weekend van 4 en 5 juli begint de Tour de France in de Domstad met een tijdrit op zaterdag en de start van de tweede etappe op zondag. Bij alle voorbereidingen staat de veiligheid van renners en publiek centraal. Maar hoe? Er worden tussen 1 en 5 juli maximaal 800.000 bezoekers verwacht.

De toestroom van mensen in de oude binnenstad maakt de organisatie van de Grand Départ een enorme onderneming. Verkeersdrempels, lantarenpalen en andere obstakels verdwijnen tijdelijk. De stoplichten worden in tonnen gezet, zodat ze vlak voor aanvang van de Tour makkelijk te verplaatsen zijn.

Utrecht maakt zich op voor start Tour de France

Geen garanties

Naast een grote logistieke organisatie wordt er in Utrecht ook hard nagedacht over veiligheid. "Honderd procent veiligheid bestaat niet", zegt veiligheidsdeskundige Rob Langenberg. Hij was in 2010 verantwoordelijk voor de veiligheid van de Grand Départ in Rotterdam. Hoewel er geen garanties zijn, houdt de organisatie van dit soort evenementen met alle mogelijkheden rekening. "Zelfs met boot die de Erasmusbrug zou rammen."

Tourmakers

Journalist Jeroen Wielaert bedacht dertien jaar geleden dat Utrecht een geweldige startlocatie zou zijn voor de Tour de France. Nadat de stad de tourstart in 2010 had verloren aan Rotterdam is de Domstad dit jaar wel aan de beurt.

Bijna tweeduizend vrijwilligers zijn de afgelopen maanden getraind om tussen 1 en 5 juli ingezet te worden op alle mogelijke terreinen. De tourmakers - zoals de organisatie ze noemt - zijn ook de mensen die als eersten mogelijk gevaar moeten herkennen.

Menno Boone, één van de tourmakers, zal er dan ook alles aan doen om ongeregeldheden te voorkomen. “Wat we de afgelopen tijden hebben gezien, dat mensen met camera’s voor renners gaan springen, als ik langs het parcours sta, is het uitgesloten dat zoiets gaat gebeuren."

Champs-Élysées

Na de tijdrit op 4 juli, dwars door de stad, rijdt het peloton een dag later van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Tijdens die tour komen de de wielerprofs onderweg door Montfoort, Oudewater, Gouda, Capelle, Nieuwerkerk, Rotterdam, Spijkenisse, Hellevoetsluis en Ouddorp.

Nadat de Tour de France Nederland verlaten heef, vervolgen zij hun weg door België naar Frankrijk. Uiteindelijk eindigt het peloton na het bedwingen van de Pyreneeën en de Alpen op 26 juli traditiegetrouw op de Champs-Élysées in Parijs.

Wat levert de Tour Utrecht op?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl