Een kamer in tbs-kliniek De Kijvelanden

Nederland exportland: kaas, tulpen en... tbs

  • Hans Kema

    redacteur

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Hans Kema

    redacteur

  • Camelea Buys

    verslaggever

In België is het dagelijks leven voor psychisch zieke misdadigers beroerd. Ze zitten vast, niet zelden decennialang, in verlopen en overvolle gevangenissen. Psychiatrische behandeling zoals Nederland die in tbs-klinieken geeft, is er niet in België.

Nadat de Raad van Europa België hier keer op keer voor had beboet, heeft België nu de Nederlandse tbs-behandeling overgenomen. Voor het eerst in het bestaan van het vaak verguisde Nederlandse tbs-stelsel wordt er nu in het buitenland geld aan verdiend.

Zieke mensen

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Gent is een samenwerking aangegaan met tbs-kliniek Kijvelanden bij Rotterdam en de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg Parnassia en Sodexo. Medewerkers worden opgeleid in de Nederlandse aanpak.

Nieuwsuur neemt een kijkje in de splinternieuwe Belgische kliniek en spreekt met medewerkers en patiënten over de eerste ervaringen.

Volgens directeur Machiel Polak van De Kijvelanden is het hele denken nieuw. "Aan de geïnterneerde populatie in België werd zo goed en zo kwaad als het kon zorg geleverd, maar er zat eigenlijk geen duidelijke resocialisatie-gedachte achter. Die is er nu wel. Een andere manier van kijken en denken over de mensen die soms heel erge dingen hebben gedaan, maar die ook ziek zijn."

Vegeteren

Volgens advocaat Jos Vander Velpen heeft België er 30 jaar op heeft moeten wachten. "Dertig lange jaren voor de meer dan duizend geïnterneerden die hier in België zonder enige verzorging en noemenswaardige behandeling in gevangenissen zitten, weg te rotten, te vegeteren. Voor hen is dit een klein lichtpunt."

Vander Velpen staat Frank van den Bleeken bij, een zedendelinquent die na 30 jaar gevangenisstraf om euthanasie vroeg, maar dat op het laatste nippertje niet kreeg. "Gelukkig hebben we Europa. Gelukkig hebben we het Europese Hof dat België verplicht heeft er wat aan te doen," constateert Vander Velpen.

Populariteit

In Nederland willen veel ontoerekeningsvatbaar verklaarde misdadigers liever niet naar een tbs-kliniek, omdat het onzeker is hoe lang de behandeling kan gaan duren. Het verblijf in de klinieken liep de afgelopen jaren op naar gemiddeld 8 tot 9 jaar.

De afgelopen jaren nam het aantal verdachten dat weigerde mee te werken aan psychiatrisch vooronderzoek dan ook sterk toe. Rechters leggen bij gebrek aan psychiatrisch profiel minder vaak tbs op. Een contrast met de populariteit van de tbs-behandeling onder Belgische geïnterneerden, die Nieuwsuur vertellen dat ze blij zijn dat ze eindelijk behandeling krijgen voor hun stoornis.

Het FPC Gent opende in november 2014 zijn deuren. Op dit moment zitter er 150 gevangenen. In september zal het centrum helemaal vol zijn met 264 mensen.

Geen euthanasie voor Belgische zedendelinquent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl