De kranten over het FIFA-schandaal

De nieuwe koers van Zwitserland

Alle zeven voetbalbestuurders van de FIFA die worden verdacht van omkoping en die gisteren in het Zwitserse Zürich zijn gearresteerd, werden in opdracht van de Amerikaanse justitie van hun bed gelicht in een luxueus Zwitsers hotel.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met journalist en correspondent Caroline de Gruyter, die jarenlang in Zwitserland woonde. Over de nieuwe koers van Zwitserland.

Voorbereiding

De Amerikaanse en Zwitserse justitie hebben de operatie in het diepste geheim voorbereid. Woordvoerder André Marty van de Zwitserse justitie zei dat de voorbereiding maanden heeft geduurd.

Afgesproken werd om toe te slaan in de week dat FIFA-officials zich in Zürich bevonden voor de verkiezing van de nieuwe president van de wereldvoetbalbond.

De nieuwe koers van Zwitserland

Uitwisseling

De samenwerking met de Zwitsers lijkt te duiden op een nieuwe koers. Niet langer het land van bankgeheim en verborgen miljoenen en een afkeer van de EU.

"In mijn dorp, en de hele streek, had bijna niemand een goed woord over voor de EU. Brussel, dat vonden ze allemaal een monster", zegt journalist De Gruyter in haar boek 'Zwitserlevens'. Maar Zwitserland past zich steeds vaker aan de rest van de wereld aan.

Zo sloot Zwitserland in maart een akkoord met de Europese Unie dat de privacy voor buitenlandse rekeninghouders opheft en de uitwisseling van bankgegevens met buitenlandse overheden mogelijk maakt.

Onderzoek

En ook het gezamenlijke optreden met de Amerikanen in het FIFA-schandaal is gebaseerd op nauwe samenwerking. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI deed onderzoek naar corruptie binnen de FIFA, terwijl de Zwitsers documenten van de FIFA wisten te bemachtigen.

De Zwitsers doen een eigen onderzoek en willen tien FIFA-bestuurders horen die al in 2010 lid waren van het bestuur en die gestemd hebben over de toewijzing van het WK-voetbal in 2018 in Rusland en in 2022 in Qatar.

De Zwitsers hebben sterke aanwijzingen van het witwassen van geld. De WK's werden aan Rusland en Qatar toegewezen en daarbij zou zijn gesjoemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl