De Sociale Verzekeringsbank heeft vandaag haar excuses aangeboden voor de problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten.
"Ik vind het ontzettend belangrijk om oprecht mijn excuses aan te bieden voor de ontstane situatie", zei Nicoly Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur, aan het begin van een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Inschattingsfout
De SVB ging ervan uit dat 80 procent van de declaraties digitaal ingediend zou worden. Uiteindelijk bleek dat veel minder te zijn, ongeveer 30 procent. De SVB gaf toe dat daar een inschattingsfout is gemaakt.
Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws uit Den Haag door Dominique van der Heyde.
Steekproef
De Kamer is niet onder de indruk van de vaststelling van staatssecretaris Martin van Rijn dat het met de uitbetaling in 95 procent van de gevallen goed gaat. Onduidelijk is nog in hoeveel gevallen te laat wordt betaald en hoeveel mensen te weinig of helemaal geen geld krijgen.
Van Rijn komt tot 95 procent op grond van een steekproef van de Sociale Verzekeringsbank. Maar de Kamer zet vraagtekens bij die steekproef.
Tijdens de hoorzitting kwam daarom ook de interne accountant van de SVB aan het woord, die in opdracht van de staatssecretaris onderzoek deed naar de uitbetalingen.
Directeur Karin Hubert van de auditdienst concludeerde dat het niet mogelijk was om de voortgang van betalingen uit het computersysteem te halen. Daarom kozen de onderzoekers voor het houden van een steekproef onder 'betaalbare' declaraties, waaruit bleek dat 95 procent van de betalingen op tijd werd gedaan.
Op de vraag van de Kamer over hoeveel declaraties uiteindelijk niet zijn uitbetaald, zei Hubert: "Wij hebben geen onderzoek gedaan naar die vraag."
Tienduizenden mensen
De klachtenstroom bij de Nationale ombudsman over de uitbetaling van pgb-geld houdt nog steeds aan, ook al wordt volgens staatssecretaris Van Rijn 95 procent van de declaraties correct betaald. "Ik concentreer me op de overige 5 procent", zegt ombudsman Reinier van Zutphen. "Dat zijn nog altijd tienduizenden mensen."
De intenties van Van Rijn zijn "goed", zegt de ombudsman. Hij vindt dat er lessen uit de affaire getrokken moeten worden. "Ingewikkelde regelgeving geeft problemen. Deze kwestie laat zien dat de burger er niet uitkomt en de uitvoering vastloopt."'Er is nog een waaier aan problemen."
De Kamer kreeg gisteren schriftelijke antwoorden van Van Rijn op vragen over de pgb-crisis. Volgende week zal er een debat zijn met de staatssecretaris.