Wankelt positie van Sepp Blatter na persconferentie FBI?

FIFA krijgt 'rode kaart' van FBI

"Dit is het Wereld Kampioenschap Corruptie. De FIFA krijgt van ons een rode kaart en het onderzoek staat nog maar aan het begin." Richard Weber, hoofdinspecteur belastingfraude, sprak vanmiddag harde woorden over de fraudepraktijken binnen de FIFA.

In Nieuwsuur wordt de corruptie binnen de FIFA besproken met correspondenten Ayolt Kloosterboer uit Zürich, Arjen van der Horst uit Washington en Marc Bessems uit São Paulo. Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Maastricht, doet onderzoek naar sport en criminaliteit. Hij is vanavond te gast.

FIFA krijgt 'rode kaart' van FBI

Er zijn vandaag veertien mensen opgepakt. Negen van hen zijn FIFA-official. Ook zijn er vijf sportmarketeers die de VS wil aanklagen. Zeven mensen werden vanmorgen opgepakt in een hotel in het Zwitserse Zürich. Zwitserland wil hen uitleveren aan de Verenigde Staten, maar zes verdachten vechten hun uitlevering aan.

Dit zijn de verdachte bestuurders van de FIFA

De corruptie binnen de FIFA verbaast hoogleraar criminologie Hans Nelen niet. "De astronomische bedragen die in de sportwereld omgaan, maken het natuurlijk een enorm aantrekkelijke en lucratieve business voor criminelen."

Hij vroeg zich al langer af waarom overheden zich zo weinig interesseren voor de financiële staat waarin voetbal zich verkeert. "Terwijl in vrijwel alle Europese landen zwaar bezuinigd moet worden, bouwen voetbalclubs onverminderd door aan hun luchtkastelen", zei hij eerder. "In Nederland is uitgebreid gekeken naar de vastgoedfraude, maar niet naar voetbalfraude."

Amerikaanse banken

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft de zaak de afgelopen jaren wel onderzocht. Veel vragen zich af waarom juist de Amerikanen het onderzoek leiden. Volgens Nelen komt dat doordat de FIFA sterke aanwijzingen had dat een deel van de corruptie zich in de VS afspeelde.

Onder de gearresteerden zit Jeffrey Webb, de president van de Concacaf, de overkoepelende voetbalbond voor Centraal- en Noord-Amerika en de Caraïben. Daarnaast zou betaling van smeergeld zijn gedaan via Amerikaanse banken. Door een nieuwe Amerikaanse wet kunnen verdachte geldstromen sinds kort beter in kaart worden gebracht. Dat heeft het onderzoek in een stroomversnelling gebracht.

Steekpenningen

"We zijn verbijsterd over hoe lang dit door kon gaan en hoe het bijna elk deel van de FIFA heeft geraakt. Het lijkt erop of de corruptie was geïnstitutionaliseerd", zegt de FBI tegen The New York Times.

Al sinds 1991 zou er worden gefraudeerd bij de toewijzing van de WK's en de verkoop van televisierechten. Ook bij de toewijzing van het WK aan Zuid-Afrika is volgens Justitie gefraudeerd. De corruptiepraktijken hebben de verdachten samen zo'n 150 miljoen dollar opgeleverd.

Loretta Lynch, de Amerikaanse minister van Justitie, had er geen goed woord voor over. "Ze kregen de taak toevertrouwd voetbal integer te houden en de sport voor iedereen toegankelijk te maken. In plaats daarvan bedierven zij het wereldwijde voetbal, alleen om hun eigen belang te dienen en zichzelf te verrijken. Ze deden dit jaar na jaar, toernooi na toernooi."

'Dit is het Wereld Kampioenschap Corruptie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl