Een pro-Russische separatist op een tank in Oost-Oekraïne

Rusland is wapenwedloop begonnen, NAVO bereidt zich voor

Na de koude oorlog leek het wel gedaan met de hoofdtaak van de NAVO: het verdedigen van het eigen grondgebied tegen een invasie. Maar de dreiging lijkt weer helemaal terug.

Snel veranderd

Rusland is hard bezig om zijn wapenarsenaal te vernieuwen en uit te breiden. Russische militairen leren daarnaast de rebellen in Oost-Oekraïne hoe ze die zware wapens moeten gebruiken. Dat zegt generaal Nico Tak van de NAVO. Hij heeft de leiding over het militaire commandocentrum van de NAVO in het Belgische Mons waar ze opvallend veel Russische militaire activiteit waarnemen aan de oostgrens van Oekraïne.

NAVO bereidt zich voor op landsverdediging

We zien dat er tienduizenden Russen bij de grens van Oekraïne staan.

Generaal Nico Tak

"In een jaar tijd is de wereld indrukwekkend snel veranderd”, zegt generaal Tak. "Een jaar geleden liep de grote missie van de NAVO in Afghanistan af. Het leek rustiger te worden. Maar dat is nu wel veranderd."

Binnenvallen

De NAVO bereidt zich voor op deze nieuwe situatie vanuit het militaire hoofdkwartier. Daar zitten enkele duizenden militairen op de kazerne van SHAPE, the Supreme Headquarters of the Allied Powers of Europe. Vanuit het zwaar bewaakt terrein in de bossen van de Ardennen worden alle NAVO-operaties aangestuurd en wordt de wereld in de gaten gehouden.

Tak: "Ze houden hier de Russen vooral met satellieten in de gaten. We zien dat er tienduizenden Russen bij de grens van Oekraïne staan. Die kunnen binnen enkele uren het land binnenvallen.”

Overleggen

"Daarnaast zien we nu heel veel zware wapens zoals raketinstallaties en tanks Oekraïne in gaan. Die worden dan geleverd aan de separatisten in het oosten. Het is een arsenaal waar menig NAVO-land jaloers op zou zijn. "

De toegenomen dreiging is ook de reden dat de hotline tussen het Westen en het Oosten weer terug is. De belangrijkste commandant van de NAVO heeft directe verbinding gelegd met de legertop in Moskou. Bij incidenten kunnen beide partijen binnen een paar minuten overleggen om te voorkomen dat de situatie militair escaleert.

Spanning

Oekraïne beschuldigt Rusland al tijden van militaire betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. Rusland ontkent dat er militairen uit het eigen leger meedoen. Als er al Russen in Oekraïne aan de kant van de separatisten vechten, zijn dat volgens het Kremlin vrijwilligers.

Sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne is de spanning tussen Rusland en het Westen flink opgelopen. Ook heeft de Russische luchtmacht het luchtruim boven NAVO-landen een aantal keren geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl