Lijsttrekkers Eerste Kamer
Aangepast

Politiek puzzelwerk: wie helpt Rutte aan een meerderheid?

De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de nieuwe Eerste Kamer. Ook niet inclusief de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP. De verkiezingen zijn geheel volgens de prognoses verlopen. Alle partijen krijgen evenveel zetels als op grond van de Provinciale Statenverkiezingen kon worden verwacht.

Te gast vanavond in Nieuwsuur zijn CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Meerderheid

Premier Mark Rutte blijft rekenen op de loyaliteit van D66, ChristenUnie en SGP bij de uitvoering van afspraken die al zijn gemaakt. Het kabinet kan volgens Rutte nog steeds op dezelfde manier verder regeren, want het blijft mogelijk partijen te vinden voor een meerderheid.

"Het is zaak om de komende jaren op een verstandige manier stap voor stap verder te werken aan het herstel."

De Eerste Kamerverkiezingen zijn getrapte verkiezingen: de 'gewone' kiezer stemt eerst voor de leden van Provinciale Staten, die Statenleden stemmen vervolgens op de kandidaten voor de Eerste Kamer. Meestal stemmen ze op iemand van hun eigen partij, maar soms is het slimmer om dat anders aan te pakken.

De ChristenUnie en SGP werken bijvoorbeeld samen en steunen elkaar waar nodig met stemmen op bepaalde kandidaten. Dat kan de ChristenUnie een vierde zetel opleveren.

Politiek verschil

En GroenLinks kan door tactisch stemmen de Partij voor de Dieren aan een extra zetel helpen. Doet de partij dat niet, dan gaat de restzetel naar verwachting naar het CDA. GroenLinks heeft nog niet gezegd wat het gaat worden.

Het vraagt wat rekenwerk, telefoneren en koffie drinken om de gunstigste stemverdeling te krijgen. Maar omdat één zetel in de Eerste Kamer het politieke verschil kan uitmaken, hebben de partijen dat er voor over.

Vertrekkende senatoren over de versplintering van de politiek

Vier jaar geleden liep D66 een zetel mis omdat Statenlid Wim Cool zijn stembiljet invulde met een pen, in plaats van met het verplichte rode potlood. D66-leider Pechtold heeft zijn Statenleden op Twitter alvast gevraagd om goed aan alle voorschriften te denken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl