Desi Bouterse op een verkiezingsposter, met paarse vlag

Bouterse opnieuw president van Suriname?

Aanstaande maandag gaat Suriname naar de stembus voor een nieuw parlement. Het parlement kiest vervolgens de president. Komt de populaire Desi Bouterse met zijn partij de NDP opnieuw aan de macht en in hoeverre maakt zijn grootste opponent, het oppositieblok V7, nog een kans?

De partij van de zittende president Desi Bouterse, de Nationale Democratische Partij (NDP), neemt het in de verkiezingen op tegen een vereniging van verschillende partijen: V7. Voorzitter daarvan is Chandrikapersad Santokhi, van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP).

Wordt Bouterse opnieuw de president van Suriname?

De afgelopen vijf jaar was Bouterse aan de macht. In 2010 werd hij democratisch gekozen. Direct na zijn aantreden werd de AOW verdubbeld, de kinderbijslag steeg van drie Surinaamse Dollars naar dertig, er werden huizen gebouwd en er kwam een gratis ziektekostenverzekering voor kinderen tot 16 jaar en voor ouderen.

Hoofdverdachte

Bouterse werd door dit soort maatregelen populair. Uit een recente peiling blijkt dat Bouterse vooral onder jongeren steun heeft. Zij kijken anders naar de geschiedenis dan de oudere generatie Surinamers. Het feit dat Bouterse is veroordeeld voor drugshandel en hoofdverdachte is inde zaak van de Decembermoorden, doet er volgens de jongeren niet toe. Het gaat ze om het hier en nu.

Er zijn ook mensen die er anders over denken. Zoals Anthony Caram, voormalig president van de Centrale Bank van Aruba en nu hoogleraar economie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij maakt zich zorgen over de financiële en economische zaken in Suriname. Volgens Caram zijn de overheidsuitgaven enorm gestegen en staan er geen inkomsten tegenover.

De financiële risico’s die dit beleid met zich mee neemt, zijn veel te groot.

Anthony Caram, Hoogleraar economie

Suriname ging het de afgelopen jaren economisch voor de wind. Het land is rijk aan grondstoffen als goud en olie en door de mondiale recessie stegen de olie en de goudprijs. Suriname profiteerde daar goed van. Vanaf 2012 daalde de olie- en de goudprijs. De Surinaamse staat geeft nu meer uit dan dat er binnen komt.

"Het is een situatie die zorgt voor monetaire ontwrichting", zegt Caram. "Er wordt te weinig vooruit gekeken. De financiële risico’s die dit beleid met zich mee neemt, zijn veel te groot. Nu kan dat nog worden bijgestuurd. Als je langer wacht, moeten daar straks draconische maatregelen aan te pas komen."

Ook de Vereniging van Economen zien een toekomst met de huidige regering somber in. Volgens hen staat Suriname op de rand van de financiële afgrond.

De afgelopen vijf jaar is er bijna systematisch aan minder transparantie gewerkt. Daar word je niet vrolijk van.

Sharda Ganga, directeur Projekta

Niet alleen op economisch vlak, maar ook op maatschappelijk vlak trekken burgers en organisaties aan de bel. Projekta, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten en goed bestuur, lanceerde onlangs een burgerinitiatief. Burgers en maatschappelijke organisaties roepen daarmee de regering op tot openheid.

Minder transparantie

Volgens directeur Sharda Ganga van Projekta willen mensen in Suriname dat hun stem door de regering wordt gehoord. Dat is nu niet het geval. Er zou veel sprake zijn van corruptie en vriendjespolitiek en dat zou verlammend werken. "De afgelopen vijf jaar is er bijna systematisch aan minder transparantie gewerkt. Daar word je niet vrolijk van."

Bouterse was hoofdverdachte in het proces om de Decembermoorden. Na een jarenlange strijd om deze zaak voor de Surinaamse krijgsraad te krijgen, is de zaak verdaagd. In 2012 nam het parlement van Suriname een wet aan, die ervoor zorgt dat alle verdachten, waaronder Bouterse, amnestie kregen.

Graantje meepikken

De man die Bouterse jarenlang als minister van Justitie op de hielen zat is Chan Santhoki, leider van de VHP, onderdeel van de V7-combinatie. Santhoki wordt gezien als geduchte tegenstander van Bouterse. Het valt niet uit te sluiten dat Santhoki, de man die jarenlang jacht maakte op Bouterse en zich inzette om hem voor de rechter te brengen, straks na de verkiezingen een coalitie met hem zal moeten vormen.

Journalist en Surinamekenner Roy Khemradj: "Ik denk dat sommige mensen uit Santhoki's achterban dat ze dat niet zien zitten, maar er zijn er ook die realistisch genoeg zijn om dat niet uit te sluiten. Die zien nu dat alleen de mensen van de NDP van de groeiende economie profiteren, en vragen zich af waarom zij niet ook een graantje kunnen meepikken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl