Sepp Blatter tijdens een bezoek aan een ontwikkelingsproject.

Blatter al 40 jaar op campagne

Op weg naar zijn vijfde FIFA-voorzittersverkiezing profiteert Sepp Blatter nog steeds van de lessen die hij kreeg van zijn Braziliaanse voorganger Joao Havelange. In zijn veertigjarige loopbaan bij de wereldvoetbalbond zit Blatter vooral in het vliegtuig om de kleinere, armere bonden te bezoeken.

In Nieuwsuur vanavond het tweede deel over de strijd strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA.

Beloften

In 1975 kwam Blatter als twaalfde medewerker in dienst bij de FIFA. Zijn baas Havelange wist de zittende voorzitter de Brit Stanley Rous een jaar eerder te verslaan door zich te richten op ontwikkelingslanden. Drie jaar voor de verkiezing begon de Braziliaanse voorzitter met zijn reizen door Afrika en Azië. Havelange beloofde geld en meer plaatsen op het WK aan de continenten.

Deel 1: Hoe Europa Sepp Blatter probeert te verslaan
Blatter al 40 jaar op campagne

In 1974 was Afrika de slapende reus.

Mel Brennan, oud-medewerker van de FIFA

"Hij wist slapende reuzen te laten ontwaken", zegt Mel Brennan, een Amerikaanse oud-medewerker van de FIFA, die de organisatie sinds zijn vertrek kritisch volgt. "In 1974 was Afrika de slapende reus. De Afrikaanse stemmen werden niet op waarde geschat door de Engelse voorzitter. Havelange deed dat wel, hij zag de kracht van het principe van one nation, one vote."

Een stem van de bond van de Seychellen is in de wereld van het internationale voetbal net zoveel waard als de stem van wereldkampioen Duitsland. Het bezoeken van de kleinere bonden kan uiteindelijk een overwinning in de voorzittersverkiezing opleveren. Zo verraste Havelange de zittende voorzitter Rous in 1974 met een 68-52 overwinning.

Sepp Blatter en Joao Havelange hebben lang nauw samenwerkt.

'Quasi democratisch'

"Joao Havelange heeft vanaf het begin de ontwikkelingsprogramma's gepusht. Dat wil zeggen meer landen in het voetbal wereldwijd. Dat heeft twee gevolgen. Voetbal kan winstgevender worden, want Havelange wilde er zakelijk voordeel uit halen. En de voetbalgemeenschap wordt 'quasi democratischer'. Europa wordt verzwakt", vertelt Bruno Affentranger, de Zwitserse auteur die een biografie schreef over Sepp Blatter.

Havelange zocht na zijn zege een man die het ontwikkelingsprogramma van de FIFA vorm kon geven. Sepp Blatter had precies wat Havelange voor ogen had: een scherp oog voor marketing en een internationale blik.

Machtsgreep

Blatter stortte zich vol enthousiasme op het hulpprogramma van de FIFA. Op het moment dat hij zich, 23 jaar later, zelf verkiesbaar stelde, had de Zwitser al 160 landen bezocht. UEFA-voorzitter Lennart Johansson liet zich in 1998 verrassen door Blatter, zoals het Stanley Rous eerder overkwam met Havelange.

Verhalen over omkoping staken daarna al snel de kop op, maar de positie van Blatter was gevestigd. Alle tijd en moeite die hij als ontwikkelingschef in Afrika en Azië gestoken heeft, betaalden zich uit. De twee continenten zijn nog steeds zijn trouwste bondgenoten.

Johansson: 'dirty business'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl