Boorplatform

Steeds meer actie tegen fossiele brandstoffen

'Investeer niet in olie kolen en gas, maar in duurzaamheid.' De zogenaamde 'divestmentbeweging' wil instellingen als universiteiten kerken, gemeenten en pensioenfondsen bewegen hun geld niet te beleggen in fossiele brandstoffen. De beweging krijgt in Nederland steeds meer voet aan wal.

In Nieuwsuur vanavond een portret van een beweging in opkomst. Te gast is: Corine Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van het ABP, een van de grootste Nederlandse beleggers. Het beheert 370 miljard euro aan premies van ambtenaren.

Steeds meer actie tegen fossiele brandstoffen

Desinvesteren

Deze divestmentbeweging begon in de VS en heeft daar al wat successen behaald. Zo maakten erfgenamen van de befaamde Amerikaanse Rockefeller-familie, rijk geworden in de olie-industrie, afgelopen september bekend dat ze al hun investeringen uit de fossiele industrie weghalen. De familie bezit een beleggingsfonds van 860 miljoen dollar. Ongeveer 7 procent daarvan is geïnvesteerd in fossiele brandstof.

Ook hebben veel Amerikaanse steden, universiteiten en kerken toegezegd beleggingen terug te trekken uit de fossiele industrie in de komende 5 jaar. Totaal zouden 181 gemeenten, universiteiten en kerken een bedrag van 50 miljard dollar hebben gedesinvesteerd.

In Engeland maakte eind april de Church of England bekend dat ze 12 miljoen pond aan aandelen in de fossiele industrie hebben verkocht. Het gaat onder andere om beleggingen in teerzand.

Dialoog

In Nederland is de meest in het oog springende actie ieen recente petitie met 12.000 ondertekenaars gericht aan ABP waarin de ondertekenaars het pensioenfonds vragen uit de fossiele industrie te stappen.

Op meerdere universiteiten voeren studenten en medewerkers met hun bestuur de dialoog over divestment. Het gaat om de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit, de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit. De besprekingen met het VU-bestuur zijn het verst gevorderd. De VU wil onderzoeken of ze hun beleggingen ‘fossielvrij’ kunnen maken.

Maar ook binnen de Protestantse Kerk Nederland gaat een petitie rond die de kerk vraagt al hun investeringen duurzaam te maken. Het initiatief is van 300 kerkleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl