Barack Obama en David Letterman in de Late Show

Late night-koning David Letterman neemt afscheid

David Letterman, nu 68 jaar, neemt met pijn in zijn hart afscheid. In 22 jaar tijd maakte hij ruim zesduizend invloedrijke tv-shows. Daarvoor kreeg hij 73 keer een Emmy-nominatie en negen keer won hij die prijs.

In Nieuwsuur vanavond fans van Letterman, onder wie Andrew Moskos, comedian en eigenaar van het comedytheater Boom Chicago, en verslaggever Midden-Oosten Hans Jaap Melissen.

Late Night-koning David Letterman neemt afscheid

Vorig jaar april kondigde Letterman aan dat hij in 2015 met pensioen ging. "Het was geweldig, de zender was geweldig, maar ik ga met pensioen", zei hij toen.

Letterman begon in 1982 met het tv-programma Late Night with David Letterman op NBC. In 1993 maakte hij de overstap naar CBS en sindsdien presenteert hij de Late Show with David Letterman. Sinds 1982 maakte hij 6028 uitzendingen.

Beroemde gasten

Zijn shows draaiden om grappen, de actualiteit en de beroemdheden die hij ontving. Veel grote sterren en politieke kopstukken kwamen langs, onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama. Op het Twitteraccount @BarackObama staat dat er tien redenen zijn waarom Letterman gemist zal worden.

Het verwijst naar 'De Top 10', een van de populairste onderdelen uit het programma van Letterman, waarin iedere show een top 10 van iets werd gegeven.

Kijkcijfers

Jarenlang was Letterman verwikkeld in een strijd om de kijkcijfers met Jay Leno van The Tonight Show op NBC. Uiteindelijk won Letterman meer prijzen, maar scoorde Leno beter bij het publiek. Jay Leno stopte eerder dit jaar met de Tonight Show.

Obama bij David Letterman

De twee waren ook persoonlijk verwikkeld in een conflict. Aanleiding was de strijd om de opvolging van Johnny Carson als presentator van de Tonight Show. Carson wordt gezien als de grondlegger van de westerse late-night talkshow.

Johnny Carson had openlijk zijn voorkeur uitgesproken voor presentator David Letterman, maar toch kreeg Leno de baan, tot grote onvrede van Letterman die zich gepasseerd voelde. De strijd om de opvolging werd zelfs verfilmd door de Amerikaanse zender HBO.

Bij de Late Show volgt collega-presentator Stephen Colbert Letterman nu op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl