Een boot van de Libische kustwacht met zo'n vierhonderd migranten die de oversteek wilden maken

Mensenrechtenorganisaties vrezen voor situatie vluchtelingen

In Brussel zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie het eens geworden over een militaire missie tegen mensensmokkel op de Middellandse Zee.

Er moet een mandaat komen om nieuwe vluchtelingendrama's te voorkomen en mensensmokkelaars aan te pakken. Boten van mensensmokkelaars moeten worden opgespoord en vernietigd.

Mensenrechtenorganisaties vrezen voor situatie vluchtel

Mensenrechtenorganisaties en experts hebben bedenkingen bij de Europese pogingen om de vluchtelingencrisis te bezweren. Ze vrezen dat de aanpak van Europa de situatie voor vluchtelingen in Libië nog verder verslechterd.

Nieuwsuur spreekt met Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch. Fotograaf Jeroen Oerlemans is te gast. Hij was afgelopen week in Libië en maakte een portret van de erbarmelijke omstandigheden waarin vluchtelingen zich bevinden.

Eigen grenzen

"Maatregelen introduceren om smokkelaars aan te pakken zonder veilige, alternatieve routes te creëren voor wanhopige mensen om het conflict in Libië te ontvluchtten, zal vluchtelingen en migranten niet helpen", zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International.

Ook Human Rights Watch vindt dat de EU zich teveel richt op de eigen grenzen. De mensenrechtenorganisatie vraagt zich af of Europa ook gaat controleren bij de Libische kust aangezien daar veel mensen verdrinken.

Fotograaf Jeroen Oerlemans reisde af naar Libië om te zien hoe de vluchtelingencrisis aan de andere kant van de Middellandse Zee eruit ziet. Hij maakte een portret van de erbarmelijke omstandigheden van de mensensmokkelindustrie in het land. Hij bezocht onder meer de de havenstad Zuwara, 'de beste plek' voor vluchtelingen om de oversteek naar Europa te maken.

  • Jeroen Oerlemans
    Afrikaanse migranten wachten in de haven tot ze naar een detentiecentrum worden gebracht
  • Jeroen Oerlemans
    Migranten in de haven van Misrata
  • Jeroen Oerlemans
    De Libische kustwacht op zoek naar verdachte schepen
  • Jeroen Oerlemans
    Een vluchteling gestrand in Libië
  • Jeroen Oerlemans
    Vluchtelingen in de haven van Misrata
  • Jeroen Oerlemans
    Vluchtelingen wachten in de haven totdat ze naar een detentiecentrum worden gebracht
  • Jeroen Oerlemans
    De detentiecentra in Libië zijn overvol

Ook bezocht hij detentiecentra waar vluchtelingen, die op zee worden opgepikt door de Libische kustwacht naar toe worden gebracht. De situatie in de detentiecentra noemt hij 'mensonterend'.

Het grootste detentiecentrum van Libië heeft de grote van een klein schoolgebouw. "In het gebouwtje zat zo'n duizend man opeengestapeld. Mensen kunnen niet eens tegelijkertijd slapen, hebben luizen en er is geen medische zorg. Wie zich verzet, wordt afgeranseld. De enige manier om eruit te komen is de bewakers te betalen", vertelt Oerlemans.

Uitzichtloos

Sinds het chaos is in Libië zijn veel diplomaten en ambassadeurs het land uit gevlucht. "Voor de oorlog zaten de mensen hier hooguit twee maanden. Nu het ambassadepersoneel weg is, duurt het veel langer om alles in orde te krijgen. Daarnaast worden de papieren van veel vluchtelingen afgepakt. Mensen zitten daar al maanden zonder enig uitzicht", vertelt Oerlemans.

In Libië willen ze volgens Oerlemans graag Europese hulp. "Er is geen geld en ze hebben niet de middelen om dit probleem aan te pakken. Ze willen ondersteuning op zee, maar ook om de vluchtelingen in detentiecentra op te vangen."

Leeuwendeel

Het leeuwendeel van de vluchtelingen die de oversteek naar Europa wagen, vertrekt vanuit Libië. Het is chaos in het Noord-Afrikaanse land en mensensmokkelaars plukken daar de vruchten van. Vanuit heel Afrika komen mensen naar Libië om de oversteek te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl