Dijsselbloem en De Guindos

Strijd om eurogroep tussen Dijsselbloem en De Guindos

Eind juli loopt de eerste termijn van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep af. Hij wordt door bijna al zijn collega’s geroemd om zijn feitenkennis en effectieve manier van voorzitten. Toch is de kans groot dat hij zijn bijbaan in Brussel moet afstaan aan zijn Spaanse collega Luis de Guindos.

Nieuwsuur-verslaggever Chris Ostendorf sprak in Brussel met de man achter de schermen, Thomas Wieser, de voorzitter van de euro-werkgroep in Brussel. Adriaan Schout van Instituut Clingendael is te gast en bespreekt de problemen rond Griekenland.

Strijd om eurogroep tussen Dijsselbloem en De Guindos

Volgens Wieser is Dijsselbloem als geen ander in staat compromissen te bereiken. Anders dan zijn voorganger Juncker, is Dijsselbloem zelf een dossiervreter, kent alle details van de problemen die voorliggen, en laat hij niet los voordat er een oplossing is gevonden.

Wieser voorspelt nog zwaar weer voor de voorzitter van de eurogroep."Dit jaar blijft een moeilijk jaar voor de voorzitter door de problemen met Griekenland. Het wordt lastig een duurzame oplossing te vinden."

Achttien ministers van Financiën uit verschillende landen zijn nog nooit zo eensgezind geweest over een kwestie. Dat is dankzij de voorzitter.

Peter Spiegel, chef van de Financial Times

Mensen die in Brussel met Dijsselbloem werken, vertellen dat hij keihard kan zijn in de onderhandelingen met Griekenland. Hierin kan hij nogal eens botsen met zijn voorganger Juncker, die nu voorzitter van de Europese Commissie is. Waar de commissie vaak het Europees belang voorop stelt, spreekt Dijsselbloem vooral namens de lidstaten, die thuis ook moeilijke hervormingen hebben doorgevoerd, en datzelfde van Griekenland eisen.

De chef van de Financial Times in Brussel, Peter Spiegel noemt het de grote verdienste van Dijsselbloem, dat de eurogroep eensgezind is gebleven in de laatste maanden van keiharde confrontatie met Griekenland. "Achttien ministers van Financiën uit verschillende landen zijn nog nooit zo eensgezind geweest over een kwestie. Dat is dankzij de voorzitter."

Spanje voelt zich ondervertegenwoordigd in de Europese instellingen en is al twee jaar aan het lobbyen.

Beatriz Navarro, La Vanguardia

Spaanse ambitie

Hoewel dit soort Europese functies vaak automatisch worden verlengd van 2,5 naar 5 jaar, lijkt Dijsselbloem zijn baan af te moeten staan aan zijn Spaanse collega, Luis de Guindos. Puur omdat Duitsland dat aan Spanje heeft beloofd. "Het probleem hier in Brussel is dat kandidaten niet worden benoemd om hun competenties, maar dat de benoemingen de uitkomst zijn van het politieke spel", zegt Spiegel.

Beatriz Navarro van de Spaanse krant La Vanguardia, kent De Guindos als een zeer ervaren minister, a-politiek, zeer ter zake deskundig, en iemand die het beleid in Europa weer positief zou kunnen verkopen.

Zij vertelt dat de Spaanse regering niet moe wordt om aan journalisten te vertellen dat De Guindos de enige kandidaat is, die ook de steun van Angela Merkel heeft. "Spanje heeft die ambitie al lang en is al twee jaar aan het lobbyen. Het land voelt zich ondervertegenwoordigd in de Europese instellingen en wil zijn plaats terugvinden in Europa."

Achterkamertjespolitiek

Ondertussen is er wel degelijk kritiek op Dijsselbloem. In het Europees Parlement zien de Groenen hem vooral als zetbaas van Duitsland. Dijsselbloem zou veel te veel nadruk leggen op bezuinigingen, terwijl belangrijke Europese belastinghervormingen juist door hem zouden worden tegengehouden.

Sven Giegold van de Groenen vindt ook de benoeming van de voorzitter van de Eurogroep in schimmige achterkamertjes slecht. "Er zou een open en transparante procedure moeten zijn voor de functie. De kandidaat die het meest geschikt is, zou de baan moeten krijgen en niet degene die voortkomt uit de achterkamertjespolitiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl