De Zeelandbrug

Miljoenenstrop voor provincie Zeeland

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

De provincie Zeeland wordt bestookt met miljoenenclaims en een miljoenenboete. In korte tijd krijgt de toch al armlastige provincie te maken met een forse financiële tegenslag. Zeeland heeft het aan zichzelf te wijten, zegt de oppositie in de Provinciale Staten. Want het begon allemaal met de vertrekregeling die de provincie aan alle oudere ambtenaren aanbood.

Alle ambtenaren ouder dan 57 jaar krijgen in 2013 betaald verlof tot aan hun pensioen. De vertrekregeling moet de provincie miljoenen opleveren. De provincie weet dan al dat de regeling in strijd is met het landelijk beleid om juist langer door te werken en houdt rekening met een boete.

Miljoenenstrop voor provincie Zeeland

Toch gaat Zeeland in cassatie bij de Hoge Raad als de Belastingdienst de provincie een hoge boete van 16 miljoen euro oplegt.

Provincie Zeeland hangt miljoenenstrop boven het hoofd

Kwart van alle ambtenaren weg

Bijna alle ambtenaren van 57 jaar en ouder maken gebruik van de regeling. Weigeren is geen optie, omdat de provincie geen garantie biedt voor behoud van de eigen baan. In korte tijd verdwijnt een kwart van alle provincie-ambtenaren.

Ook Rien de Lange, werkzaam bij de gladheidsbestrijdingsdienst van de provincie, krijgt verlof aangeboden. "Ik was nog helemaal niet van plan om te stoppen met werken. Ik vond het werk leuk en had graag nog de projecten afgemaakt waaraan ik begonnen was. Het was geen vrijwillige keuze om het aanbod te accepteren, het was ‘ja’ of ‘ja’."

De verlofregeling biedt de ambtenaren in de laagste salarisschalen tachtig procent en in de hoogste salarisschalen zeventig procent van hun loon. Over de regeling kan verder niet onderhandeld worden.

Miljoenenclaim

Als het gerucht de ronde gaat dat twee directeuren een riantere regeling krijgen aangeboden, eisen ambtenaren openheid van zaken. "Mijn klomp brak toen ik hoorde dat er voor twee directeuren een hoger percentage is afgesproken, terwijl er gezegd was dat er niet onderhandeld kon worden", zegt Frans van Pelt, voormalig ambtenaar.

Het gaat mij niet om die negentig procent van mijn salaris, maar het gaat mij om gelijke behandeling.

Rien de Lange, voormalig ambtenaar Provincie Zeeland

Maar omdat de provincie niets over de regeling voor de directeuren wil zeggen, stappen zes ambtenaren naar de rechter om openheid af te dwingen. "Het gaat mij er in de eerste plaats niet om dat ik ook negentig procent van mijn salaris tot aan mijn pensioen behoud, maar het gaat mij erom dat iedereen gelijk behandeld wordt", zegt De Lange.

De Raad van State behandelt de zaak op 22 juni. Als blijkt dat de twee directeuren negentig procent of meer hebben gekregen, is er een kans dat de provincie alle ambtenaren negentig procent van het salaris moet geven, vanwege het gelijkheidsbeginsel. Dit betekent een nieuwe miljoenenstrop voor de provincie.

Braindrain

Daarnaast lijkt het er steeds meer op dat met de 57-plussers ook kostbare kennis is weggegaan. Een goed voorbeeld daarvan zijn de problemen rondom de verbreding van de Sloeweg, die de A58 met de Westerscheldetunnel verbindt.

Hier zijn onnodig fouten gemaakt, die volgens ambtenaren op verlof en de oppositie in de Provinciale Staten aantonen dat de provincie veel specialistische kennis niet meer in huis heeft. Kennis die er wel was. Maar omdat in korte tijd een kwart van de ambtenaren met verlof ging, is deze kennis niet goed overgedragen.

"Het stilleggen van de werkzaamheden bij de Sloeweg kost nu een ton per week. En er komt nog 19 miljoen euro bovenop de 58 miljoen dat het project al kost. En wie weet wat voor projecten nog meer vertraging oplopen door kennisverlies?" zegt PVV’er Ruud Haaze van de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl