Het protest van studente Joanna was geen majesteitsschennis

De koning uitschelden, mag dat?

'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis', riep activist Abulkasim al-Jaberi vorig jaar bij een demonstratie tegen Zwarte Piet. Voor deze uitspraken moet hij nu voor de rechter komen. Volgens het Openbaar Ministerie weigert de man een opgelegde boete van 500 euro te betalen.

Wat mag wel als het gaat om het beledigen van het staatshoofd en wat niet? En is majesteitsschennis nog wel van deze tijd? Nieuwsuur spreekt met advocaat Willem Jebbink, Willem Nijkerk van het Openbaar Ministerie en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

De koning uitschelden, mag dat?

Volgens het OM wordt al-Jaberi verdacht van het opzettelijk beledigen van de koning en koningin. Zijn advocaat Willem Jebbink vindt dat bizar. "Kennelijk mag je bij een demonstratie in een democratische rechtsstaat niet een stevig standpunt innemen."

Volgens de advocaat heeft al-Jaberi niemand willen beledigen. "De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dit was op geen enkele manier een belediging." Hij wil de koning en koningin laten getuigen om persoonlijk van hen te weten of zij zich beledigd voelen.

'Fuck de koning!'

Majesteitsschennis

Majesteitsschennis wordt weinig vervolgd, zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. "Als deze uitspraak de enige grond is, ben ik heel benieuwd of dat gaat lukken."

Vervolging voor majesteitsschennis komt bijna niet voor. Tussen 2000 en 2012 moesten zeventien mensen voor de rechter komen, blijkt uit een brief van minister Opstelten aan de Tweede Kamer uit 2013. Vijf van hen werden veroordeeld. Een van hen was bijvoorbeeld de waxinelichtgooier. Daarnaast kreeg in die periode één iemand een boete.

Verwarring

Ook ontstaat er geregeld verwarring over dit wetsartikel. Een studente die ruim twee jaar geleden protesteerde met het bord 'Weg met de monarchie, het is 2013', werd uiteindelijk niet vervolgd. Ze werd wel opgepakt door de politie, maar tot vervolging kwam het niet. Willem-Alexander reageerde daar later in een interview op en zei dat hij het protest "absoluut geen probleem vond."

De zaak van al-Jaberi komt op 27 mei voor de Amsterdamse rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl