Protest tegen de politie in Baltimore

Gewelddadig protest van zwarte jeugd in Baltimore

Het is erg onrustig in de stad Baltimore na de begrafenis van de zwarte Amerikaan Freddie Gray, gisteren. Bijna tweehonderd mensen zijn opgepakt. De gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege de rellen. Vijftien agenten zijn gewond geraakt bij gevechten met een groep zwarte jongeren.

Het is niet de eeerste keer dat er in de VS rellen uitbreken na de dood van een zwarte man na een arrestatie.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met Steve Ercolani, freelance journalist en documentairemaker. Hij filmde de afgelopen 48 uur tussen de relschoppers.

Gewelddadig protest van zwarte jeugd in Baltimore

Geplunderd

Gouverneur Larry Hogan heeft de National Guard opgeroepen die moet helpen om de rellen de kop in te drukken. Dat gebeurde op verzoek van de stad. Boven op 1500 reservisten van de National Guard krijgt de politie van Baltimore ook steun van 5000 agenten die normaal ergens anders in Maryland werken.

De burgemeester heeft voor de hele stad een avondklok ingesteld. Op beelden is te zien dat er geplunderd wordt. Er is op meerdere plekken brand uitgebroken. Scholen blijven vandaag dicht in Baltimore.

Reservisten van de National Guard

Arrestatie

Bij de begrafenis van Freddie Gray waren duizenden mensen aanwezig. De 25-jarige man raakte twee weken geleden gewond bij zijn arrestatie. Een week later overleed hij in het ziekenhuis, waarschijnlijk aan een gebroken nek.

Tijdens de dienst voorafgaand aan de begrafenis riep de advocaat van Gray's familie de zes betrokken politieagenten op te vertellen wat er precies gebeurd is. De oproep kreeg een staande ovatie van de aanwezigen.

Geen excuus

De politie van Baltimore heeft dreigementen ontvangen van diverse bendes uit de stad. Rivaliserende bendes, waaronder de notoire Black Guerrilla Family en de Bloods en Crips zouden zich hebben verenigd om gezamenlijk gezagsdragers, zoals politiemensen, "neer te halen".

President Obama heeft beloofd de stad te helpen als dat nodig is. Hij vindt dat er geen excuus is voor het geweld in de stad.

Volgens de president leiden de rellen de aandacht af van vreedzame marsen tegen politiegeweld in de VS. "Beelden van een brandend gebouw worden herhaald op televisie. De duizenden mensen die op de juiste manier demonstreren, raken daardoor op de achtergrond", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl